Zgrada ljekarne na Giardinima ponovno je ekskluzivna

Obnovljena zgrada iznad ljekarne "Centar"
Obnovljena zgrada iznad ljekarne "Centar"

Nešto prije ugovorenog roka završetka, koji je bio do ovog Božića, dovršena je obnova višestambene zgrade u samom centru grada na adresi Giardinima 14 kojom upravlja Castrum Pula 97, kojoj se u prizemlju nalazi ljekarna Centar. Inače, riječ je o jedinstvenom primjeru financiranja iz više izvora i programa.

Energetska obnova

Kao što smo već pisali, investiciju u vrijednosti od 1,2 milijuna kuna s PDV-om sufinancirali su Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Grad Pula kroz projekt Dolcevita, Turistička zajednica Grada Pule te suvlasnici zgrade. Grad Pula financijski je sudjelovao prema svom suvlasničkom udjelu od oko 40 posto, budući da se u njegovu vlasništvu nalaze poslovni prostori u prizemlju zgrade.

U svega tri mjeseca od početka radova, izvršena je rekonstrukcija kompletnog krovišta, prednje i stražnje fasade te zamijenjena drvena stolarija. Suvlasnici tako imaju višestruke koristi od obnove budući da će značajno uštedjeti na energiji potrebnoj za grijanje. Predviđena je godišnja ušteda od otprilike 44 tisuće kuna, što predstavlja smanjenje troškova za čak 64 posto.

- Energetskom obnovom podižemo kvalitetu stanovanja naših sugrađana, kako kroz smanjenje troškova za režije, tako i kroz povećanu vrijednost njihovih nekretnina. Osim toga, na ovaj način stvaramo ugodniju sredinu za naše sugrađane, a naposljetku i goste koji obilaze centar grada, te otvaramo nova radna mjesta kroz nova zapošljavanja obrtnika, istaknuo je direktor Castrum Pula 97 d.o.o. Aleksandar Matić.

Projekt "Dolcevita"

- Ushićen sam i zadovoljan, kao i moji sustanari, što nam je obnovljena zgrada. Živim ovdje već gotovo 50 godina i s ponosom mogu kazati da je zgrada ponovno ekskluzivna kao što je bila i nekada davno, kada je tek izgrađena, zadovoljno je izjavio predstavnik stanara Radoslav Mudri.

Uz ovu obnovu, Castrum Pula 97 d.o.o. pristupio je sanaciji sanitarnog čvora u Čitaonici kluba umirovljenika kojeg dnevno posjeti i 300 naših umirovljenika. Vrijednost radova, koje financira Grad Pula, iznosi 100 tisuća kuna s PDV-om.

Grad Pula je još 2009. godine pokrenuo projekt "Dolcevita" u kojem, zajedno s pulskom Turističkom zajednicom i suvlasnicima zgrada, sudjeluje u financiranju obnove fasada i krovišta zgrada na području grada Pule, s ciljem da se očuva bogato povijesno i kulturno nasljeđe, kao i same zgrade. Do danas je putem projekta Dolcevita obnovljeno 30-ak zgrada na području Pule, a u tijeku je obnova zgrada na adresi Sergijevaca 2/Forum 8 te Sergijevaca 39.

Odlukom o uvjetima, kriterijima i postupku za sufinanciranje Programa obnove pročelja i krovova građevina na području zaštićene kulturno-povijesne cjeline grada Pule nastavlja se s projektom "Dolcevita", za što će u narednom razdoblju biti objavljen javni poziv. Zona prioriteta uređenja pročelja i krovova bit će Trg  Portarata, Ulica Sergijevaca, Clerisseauova ulica, Danteov trg, Forum, Trg Stara tržnica, Prolaz sv. Nikole, Flaciusova ulica, Kapitolinski trg, Kandlerova ulica, Carrarina i Amfiteatarska ulica, Trg Ozad Arene, Istarska i Flavijevska ulica, Giardini te Flanatička i Fontička ulica. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter