Zgrada koja troši svega 1.100 kuna godišnje za režije

Sa svečanosti otvorenja prve pasivne poslovne zgrade u Žminju (D. MEMEDOVIĆ)
Sa svečanosti otvorenja prve pasivne poslovne zgrade u Žminju (D. MEMEDOVIĆ)

Tvrtka Rudan danas je u Žminju, u nazočnosti predsjednika RH Ive Josipovića, župana Valtera Flega te lokalnih dužnosnika i gospodarstvenika, otvorila novi poslovni objekt - prvu pasivnu poslovnu zgradu u Hrvatskoj te ujedno proslavila 20. godišnjicu uspješnog poslovanja. Riječ je o modernoj dvokatnici površine od 802 kvadrata u koju je uloženo više od 13 milijuna kuna. Glavni projektant objekta je Davor Mileta, arhitekt je Darjan Čikada, a dizajner interijera Višen Slamar.

Prvi projekt ušteda vode u Uljaniku

Damir Grgorović, izvršni direktor Rudana na svečanosti otvorenja kazao je da je Gracijano Rudan još 1994. osnovao tvrtku koja se ispočetka bavila održavanjem i servisiranjem rashladne opreme. Četiri godine kasnije djelatnost proširuju na područje energetike, da bi 2000. započeli s provedbom prvog projekta ESCO-a (Energy Service Company). Pritom je projekt uštede vode u brodogradilištu Uljanik bio prvi ESCO projekt u Hrvatskoj kojim su ostvareni značajni efekti u području energetske učinkovitosti. Tvrtka danas zapošljava 47 radnika i svojim klijentima nudi rješenja za sustavno gospodarenje energijom i vodom, odnosno uspješno provodi projekte uštede energije i vode, rekao je Grgorović.

- U novoj poslovnoj zgradi - naglasio je Grgorović - objedinjeni su višegodišnje znanje, iskustvo, stručnost, tehnička rješenja i inovacije tvrtke Rudan. O tome koliko ova bi zgrada trebala uštedjeti energije govori  projekcija pri projektiranju po kojoj godišnji trošak svih režija ne bi smio premašivati 1.200 kuna, ističe Grgorović.

Istra želi biti zelena regija

Predsjednik RH Ivo Josipović čestitao je obitelji Rudan, kazavši da je zelena, odnosno pasivna gradnja budućnost.

- To je budućnost jer svjedočimo o tome kako je ugrožen okoliš, kako ta ugroza utječe dugoročno na kvalitetu života, pa i na sam opstanak čovječanstva. Evo, upravo sam se vratio sa zasjedanja Opće skupštine UN-a na kojoj je jedan od skupova bio posvećen  upravo klimatskim promjenama koje su dramatične, a mi smo nešto od toga osjetili i kroz poplave. Predviđaju se još veće promjene, još veći problemi, i upravo zato je ovo jedan sjajan primjer zelene, pasivne gradnje, pri kojoj se štedi energija i štiti okoliš. Zato čestitam obitelji Rudan na ovom poduhvatu i nadam se da će sve više zgrada biti građeno na ovaj način, rekao je Josipović te dodao da je Hrvatska u zadnjih pet godina izuzetno napredovala kada je riječ o zelenoj gradnji. Također, svojom zakonskom regulativom ne zaostaje za Europom.

- Ova se zgrada savršeno uklapa u strategiju naše županije, u ono što želimo biti, a to je zelena regija, regija bez ugljičnog dioksida. Stoga kao Županija, zajedno s gradovima i općinama, te Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, podržavamo ovaj projekt. Želimo što više niskoenergetskih i pasivnih kuća. One su avangarda, ali ovo je tek primjer da se to može, da sutra i ostali, ne samo poduzetnici, nego i sugrađani i sugrađanke, grade takve kuće, rekao je Valter Flego. (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter