Zgrada Arena Trikotaže prodavat će se po etažama

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Nakon što je prošlog tjedna objavljen treći u nizu oglasa kojim Arena Modna kuća d.o.o. u stečaju prodaje šivaće i pletače strojeve, stečajnu upraviteljicu Mariju Ružić upitali smo da nam kaže kakvo je sada stanje u tom poduzeću, koliko je dosad prihodovano od prodaje radnih strojeva i uređaja te kakvi su planovi za dalje, odnosno kada će vjerojatno najvrjedniji dio, a to je sama zgrada na rivi, biti prodana.

Od prodaje pola milijuna kuna

Prema riječima stečajne upraviteljice Ružić, do sada je Arena Modna kuća d.o.o. u stečaju odradila tri kruga prodaje opreme, uglavnom šivaćih i pletaćih strojeva. Na taj je način, odnosno prodajom zainteresiranim kupcima, ostvaren prihod u iznosu od  483 tisuće kuna. Na upit što je slijedeće na redu za prodaju, Ružić kaže da je u tijeku novi krug prodaje opreme, dok na pitanje kada će biti oglašena prodaja zgrade te jesu li u međuvremenu riješeni imovinsko-pravni odnosi koji su nekada, kako smo pisali, bili predmet spora kada je sama zgrada u pitanju, kaže da će oglas o prodaji dijelova zgrade tvornice i uprave biti objavljen krajem ovog mjeseca.

- Razlučni vjerovnici OTP Banka, Grad Pula i Croatia osiguranje, a već od ranije i Veneto banka, odlučili su da se zgrada prodaje, ne kao cjelina, već po dijelovima, odnosno etažama, ističe nadalje stečajna upraviteljica Ružić.

Na pitanje u kakvoj je trenutno situaciji Arena trikotaža kao stečajnog dužnika, odgovara da su u tijeku aktivnosti oko brisanja ovrha na imovini stečajnog dužnika, koje su pokrenute neposredno prije ili nakon otvaranja stečajnog postupka.

- Nadalje, pokrenut je parnični postupak radi pobijanja upisa hipoteka u korist dijela bivših radnika, kako bi se stvorili uvjeti za ravnomjerno namirenje svih vjerovnika, ističe Ružić.

Govoreći o dugovanjima prema radnicima, stečajna upraviteljica kaže da su dugovanja s osnova plaća, otpremnina i godišnjeg odmora prije otvaranja stečaja iznosila 4,8 milijuna kuna. Od ovog iznosa radnicima je Agencija za radnička potraživanja isplatila 20 posto njihovih potraživanja. Krajem siječnja bit će izvršena isplata još 10 posto potraživanja. U tom su poduzeću još uvijek zaposlene četiri osobe, ističe na kraju Ružić.

U "zlatno doba" 800 zaposlenih

Valja podsjetiti da su problemi ovog renomiranog pulskog i hrvatskog brenda odjeknuli u javnosti početkom prošle godine. Tadašnja je direktorica, doduše, još krajem 2013. govorila da je tvrtka, zbog nagomilanih troškova, praćenih padom prodaje, u nemogućnosti ispunjavati obveze prema bankama, državi i partnerima, uz otežanu nabavku pletiva i probleme u organizaciji rada. Zbog kašnjenja plaća radnice su sve češće koristile bolovanja, a rezultat svega su bile ovrhe na računu tvrtke nastale zbog potraživanja plaća. Ideja je bila već tada da se pogon preseli u manje prostore gdje bi radili lohn poslove, a da bi se zgrada prodala.

Početkom 2014. počele su se zatvarati trgovine, u cijeloj Hrvatskoj čak 24, da bi već krajem veljače radnici, njih 70-ak, stupili u štrajk zbog neisplate osam plaća. Prosječno su im plaće iznosile oko 2.500 kuna. U međuvremenu je najavljeno da će u Arenu doći i policija koja je, na poziv radnica, trebala istražiti gdje im je nestao novac, jer su u tvrtki, naime, radnice svojevremeno odlučile uplaćivati internu štednju te su izdvajali dio plaće za fond uzajamne pomoći. Spominjao se i skupljeni iznos od oko šest milijuna kuna.

Iako se početkom ožujka činilo da će im biti prihvaćena predstečajna nagodba, te su nade pale u vode odbijanjem nagodbe već krajem tog mjeseca. Tako je u kolovozu lani započela prva u nizu (ras)prodaja imovine, a preostali modeli ove modne kuće mogli su se kupiti još samo u njihovom prodajnom prostoru na rivi. Na žalost, i on je ubrzo prestao s radom, a ljudi otišli na burzu. Tužan je podatak da je u najbolje doba Arena zapošljavala čak 800 radnika.

Razgled strojeva do 21. siječnja

U natječaju koji je objavljen prošlog tjedna, Arena Modna kuća d.o.o. u tečaju prodaje dio imovine i to razne šivaće i pletače strojeve koji se koriste u tekstilnoj industriji te dio postrojenja i opreme, kao i razni uredski namještaj. Svi se ti dijelovi nalaze u prostorijama Arene na rivi, a mogu se razgledati sve do 21. siječnja svaki radni dan od 8 do 14 sati uz prethodni dogovor na brojeve telefona 098/190-48-84 i 099/321-91-49. Rok za predaju pisanih ponuda koji se dostavljaju na adresu Arene Modne kuće je 22. siječnja do 12 sati, a javno otvaranje ponuda bit će 22. siječnja u podne. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter