Zgotovljen uređaj za pročišćavanje otpadnih voda

Pročistač u Potpićnu
Pročistač u Potpićnu

Labinski Vodovod je u prošloj godini realizirao tri velika projekta vodoopskrbe i odvodnje, doznajemo od direktora te labinske komunalne tvrtke Dina Škopca. Saniran je postojeći transportni cjevovod kojim se distribuira pitka voda iz vodospreme Breg u vodospremu Brdo.

Investicija od vitalnog značaja

- Riječ je o investiciji koja je započela u 2012 godini, nastavila se u 2013., te je u konačnici dovršena koncem prošle godine. Radi se o investiciji od vitalnog značaja za vodoopskrbu grada Labina. Sanaciju postojećeg transportnog cjevovoda bilo je nužno izvesti zbog dotrajalosti, što je rezultiralo povećanim gubicima vode. Investicija od 6,6 milijuna kuna, financirana sredstvima Hrvatskih voda od osamdeset posto i Vodovoda Labin koji je učestvovao s ostalih dvadeset posto investicije, kaže Škopac.

Drugi značajan projekt je rekonstrukcija cjevovoda od vodospreme Plomin do naselja Pristav, u općini Kršan. U sklopu rekonstrukcije konstruiran je postojeći cjevovod u cilju dugoročnog i kvalitetnog rješavanja opskrbe vodom i protupožarne zaštite navedenog područja.

- Zahvat je obuhvatio zamjenu cjevovoda na potezu od vodospreme Plomin, preko naselja Vozilići do zone Pristav. Rekonstrukciju postojećeg azbest - cementnog cjevovoda bilo je nužno izvesti zbog dotrajalosti što je rezultiralo povećanim gubicima vode te isti nije zadovoljavao potrebe buduće izgradnje. U taj se projekt investiralo četiri milijuna kuna, a financiran je također sredstvima Hrvatskih voda i lokalnog Vodovoda, ističe Škopac.

Vodosprema Crni - Drenje - Ravni

Realizacijom trećeg projekta, novog opskrbnog cjevovoda od spoja na postojećem transportnom cjevovodu kod sela Jurani pa do Staroga grada Šumber, osiguralo se kvalitetno rješavanje opskrbe vodom navedenog područja kao i propisna protupožarna zaštita.

- Novi cjevovod izveden je u dužini od 550 metara i reduciranom stanicom na priključku. U taj je projekt uloženo 373 tisuće kuna. U ovoj se godini sprema realizacija vodospreme Crni - Drenje - Ravni, na području općine Raša, projekt za koji je već ishodovano dio dozvola, dok se na nekima još radi. Taj se zahvat, za koji treba izdvojiti dva milijuna kuna, namjerava financirati sredstvima Europske investicijske banke (EIB). Vodovod Labin završio je još jedan jako važan projekt, a to je 2,5 milijuna kuna vrijedan, novi uređaj za pročišćavanje otpadnih voda u Potpićnu, koji je u probnom pogonu, a svečano otvaranje očekuje se za mjesec dana, kaže Škopac. (Adriano ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter