Zgojila se na mliku od koze i doživjela 103. rođendan

(D.MEMEDOVIĆ)
(D.MEMEDOVIĆ)

Ana Dovolić, djevojačkog prezimena Rojnić, a nadimka Prčička, jučer je u Marčani proslavila svoj 103. rođendan koji je navršila 8. listopada. Kako slavljenica slabije čuje, vidi i pamti, njezinu životnu priču su nam prepričale Anina kći Darinka i nevista Katina. Jako su rijetki oni Istrani koji su doživjeli 103 godinu pa nas je zanimalo koja je tajna Anine
dugovječnosti.

"Moja mama je toliko dugo preživjela jer nije imala ča za isti. Zvuči nelogično, ali je tako",
rekla nam je Darinka koji s majkom ne živi, ali je dolazi posjetiti. Kako je izgledala ta oskudnost hrane
pojasnila nam je nevista Katina koja s Anom živi 60 godina.

- Kada je Ana bila mlada čekala je da kokoš znese jaje da bi imala ča poist. Da, ilo se anke kumpira i palente, a pilo mliko od koze. Zapravo, Ana se zgojila na mliku od koze i zato je čitav život zdrava, pojasnila nam je Katina. Prepričala nam je da se Ana rodila u doba Austro-Ugarske, a kada je trebala ići u školu došla je Italija. "No, njezin tata je umro zbog bolesti pa je Ana trebala delat u kampanji da preživi", dodala je Katina.

Opisujući Anin život, kći i nevista su rekle da je bilo "više grdega nego lipega". Pojasnile su da je to zato što je pokopala muža Antona, 1963. godine. Potom sina Leopolda prije 10 godina te brojnu rodbinu i prijatelje te da nema unuka ni praunuka. 

Ipak, za 103. rođendan bilo je veselo u njezinoj kući jer su joj u posjet došli, osim novinara Glasa Istre i TV Nove, i zamjenik marčanskog načelnika Ferucio Radolović, tajnica Udruge umirovljenika općine Marčana Milka Čalić, članica udruge Marija Bolonović, ali i brojne susjede koje su pomogle u kući. (Paulo GREGOROVIĆ)
 


Podijeli: Facebook Twiter