"ZG80" loše prošao kod srpske publike

Ilustracija (M. ANGELINI)
Ilustracija (M. ANGELINI)

Komedija "ZG80" redatelja Igora Šeregija, prikazana sinoć u drugom terminu prve festivalske večeri u Areni, postao je hit još prošle jeseni, kada se počeo prikazivati u hrvatskim kinima.

No, kako smo jučer nakon jutarnje press projekcije saznali od producenta Ljube Zdjelarevića, ovaj film o grupi Bad Blue Boysa koji odlaze u Beograd na utakmicu Dinama i Crvene zvezde i navijačkom ratu s ljutim rivalima Delijama prikazan je u Srbiji, 
no dosta je loše prošao kod tamošnje publike.

- Teško nam je procjenjivati zašto je tako. Triput je bolje prošao u Bosni i Hercegovini, kazao je producent filma, dodavši da nisu točno definirali godinu radnje, već se ona 
okvirno odvija na prijelazu 80-ih u 90-e godine.

Redatelj filma Igor Šeregi rekao je da je ovo svojevrsna pretpriča filma "Metastaze"; radnja se odvija desetak godina ranije u Beogradu. Pritom je posebno (i marketinški) 
važan Rene Bitorajac u ulozi Krpe.

- Film je sniman u 17 dana, što je svojevrsni rekord za "ne-indie" film, od čega 12 dana u Beogradu, četiri u Zagrebu te jedan dan u Kragujevcu i Pančevu, kazao je redatelj. Za Kragujevac su se odlučili jer im nisu dopustili snimanje na beogradskoj Marakani.

- Malo nas je strah bilo snimati neke scene u Kragujevcu, priznao je redatelj Šeregi, no sve je dobro prošlo. Problem je bio u tome, dodao je producent, što je 300 srpskih statista trebalo vikati "za dom spremni", a što su oni saznali tik prije samog 
snimanja. 

Koscenarist Robert Cukina kazao je da je nadahnuće za ovu priču našao u događajima iz mladosti. "Proživio sam to, bio sam pripadnik Bad Blue Boysa", dodao je Cukina, pojasnivši da se navijačka supkultura počela formirati 1982. godine, kada je Dinamo postao državni prvak. On i Ivo Balenović, otkrio je, već pišu nastavak, u čijem će središtu biti utakmica u Zagrebu u svibnju 1900. godine.

Glumac Matija Kačan priznao je da navija za Dinamo. Bilo mu je pomalo neugodno nositi frizuru "fudbalerku" tijekom snimanja jer je, veli, izazivala osmjehe i ruganja u kvartu. Glumac Marko Cindrić izrazio je zadovoljstvo snimanjem u Beogradu.

- Da smo počeli s a snimanjem u Zagrebu, ne bi dobili tu emociju, kazao je Cindrić.

(Z. ANGELESKI)




Podijeli: Facebook Twiter