"ZG80" je najgledaniji hrvatski film u prošloj godini

"Zg80"  Igora Šeregija
"Zg80" Igora Šeregija

"Filmsku 2016. godinu obilježila je distribucija filmova u hrvatskim kinima te mnogobojni nastupi i nagrade koje su domaći naslovi svih rodova i vrsta osvajali na međunarodnim filmskim festivalima," ističu u Hrvatskom audiovizualnom centru rezimirajući prošlogodišnju filmsku godinu.

Hrvatski film u kinima

Tako su prema podacima HAVC-a tijekom 2016. u domaćoj kinodistribuciji bila 22 naslova, od kojih je 20 sufinancirano kroz javne pozive Centra, a sedam je manjinskih koprodukcija. Završeno je i javno prikazano 14 dugometražnih dokumentarnih te stotinjak kratkometražnih (animirani, dokumentarni, eksperimentalni i igrani) filmova.

U raznim oblicima distribucije bilo je 16 dugometražnih igranih (od kojih je sedam manjinskih koprodukcija) i šest dokumentarnih filmova, koji su prodali blizu 134.000 ulaznica. Neki od filmova i dalje se prikazuju u kinima diljem zemlje ("Sve najbolje" Snježane Tribuson i "Goran" Nevia Marasovića), ističe se u izvješću HAVC-a.

Prema njihovim podacima najgledaniji hrvatskih film godine u domaćoj distribuciji je "ZG80" u režiji Igora Šeregija i produkciji Kinoteke sa 65.685 gledatelja. Drugi je najgledaniji naslov "Ustav Republike Hrvatske" u režiji Rajka Grlića i produkciji Interfilma, koji je pogledalo 32.021 gledatelja, a na trećem je mjestu dugometražni dokumentarni film "Gazda" u režiji Darija Juričana i produkciji HRCIN-a s njih približno 12.000 (film se i dalje prikazuje na velikim platnima diljem zemlje).

Uspješnu distribuciju u Italiji tijekom 2016. ostvario je i višestruko nagrađivani "Zvizdan" u režiji Dalibora Matanića, kojeg je do 31. kolovoza pogledalo oko 52.000 gledatelja. Uz to, "Zvizdan" je nakon prošlogodišnje premijere u Cannesu prikazan na gotovo stotinu međunarodnih filmskih festivala i nagrađen s ukupno trideset nagrada.

Uspjesi u svijetu

- Godina je započela dvama hrvatskim nastupima na Berlinaleu: "S one strane" Zrinka Ogreste prikazan je u programu Panorama, a Tihana Lazović odabrana je kao jedan od 10 sudionika programa European Shooting Stars, koji svake godine promovira najuspješnije mlade europske glumce i glumice, podsjećaju u HAVC-u te naglašavaju da je film "S one strane" nagrađen posebnim priznanjem žirija Europa Cinemas Label, a Europska filmska akademija uvrstila ga je sredinom godine u izbor 50 filmova koji su konkurirali za Europsku filmsku nagradu.

Na Festivalu u Cannesu prikazani su hrvatska manjinska koprodukcija "Sieranevada" rumunjskog redatelja Cristija Puiua i kratkometražni igrani film "Zvir" u režiji Miroslava Sikavice, koji je u programu '15 dana autora' ('Quinzaine des réalisateurs') osvojio i posebno priznanje žirija, dok je u Veneciji u programu Dani autora u sklopu 73. Mostre, prikazan debitantski igrani film Hane Jušić "Ne gledaj mi u pijat" koji je osvojio Nagradu FEDEORA-e za najbolji europski film nakon čega je bio prikazan u programima međunarodnih filmskih festivala u Varšavi, Rejkjaviku, Vancouveru, Tokiju i Valladolidu (Seminci).

"Ustav Republike Hrvatske" Rajka Grlića osvojio je Grand Prix na Međunarodnom filmskom festivalu u Montrealu, a Franjo Dijak u istom je gradu na festivalu 'Fantasia' nagrađen za najbolju mušku glavnu ulogu u novom filmu Nevija Marasovića "Goran".

Iz HAVC-a napominju i da su nagrade osvajale i hrvatske manjinske koprodukcije, a na festivalskoj sceni uspješne su bile i ostale filmske forme. Tako je uspjeh zabilježio i film "Zvjerka" Daine O. Pusić, koja je nagrađena posebnim priznanjem žirija na Filmskom festivalu Slamdance te nagradom za najbolji kratkometražni film u Los Angelesu. Film "Po čovika" Kristine Kumrić, nastao suradnjom HAVC-a i Ministarstva branitelja putem natječaja Jedna slika iz Domovinskog rata, premijeru je imao na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu, a osvojio je i nagradu za najbolji film u Vallodolidu.

Nagrađivani su i dokumentarni filmovi: "Dum spiro spero" Pere Kvesića najbolji je srednjemetražni dokumentarac 57. Festival dei Popoli, a opservacijski dokumentarac "Turizam!" Tonćija Gaćine osvojio je nagradu za najboljeg nadolazećeg mladog filmaša DokuFesta. Osim toga, "Turizam!" je svoju međunarodnu premijeru imao na cijenjenom festivalu dokumentarnog filma u Nyonu Visions du Réel, a Tonći Gaćina sudjelovao je u programu Future Frames Karlovih Vara, kao jedan od najdarovitijih mladih europskih filmaša.

- Uspjehe su nastavili nizati i animirani filmovi. Tako su se na 40. izdanju Međunarodnog festivala animiranog filma u Annecyju, jedne od najcjenjenijih smotri animacije, prikazala dva hrvatska naslova. U službenu konkurenciju kratkometražnih filmova uvršten je "Planemo" u režiji Veljka Popovića, a izvan konkurencije prikazano je eksperimentalno kratkometražno ostvarenje Dota Petre Zlonoge. Osim toga, "Noćna ptica" Špele Čadež početkom 2017. prikazat će se u konkurenciji prestižnih festivala Sundance i Clermont-Ferrand, naglašavaju u HAVC-u. (Priredila B. Ć. J)


Podijeli: Facebook Twiter