ZFF: U regiji se rade dobri dokumentarci

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U regiji se rade dobri dokumentarci, ako je suditi po naslovima uvrštenima na program ovogodišnjeg Zagrebačkog filmskog festivala. Jedan od zanimljivijih je crnogorski "Lud za tobom" redatelja Danila Marunovića, a prikazuje neobično bujnu, vedru svakodnevicu i uzbudljive odnose između štićenika Zavoda za mentalno zdravlje Komanski most.

Junaci ove tople i vizualno impresivne priče su pacijenti, njih pet-šest, čije je živote Marunović pratio tijekom godine dana, osobito se fokusirajući na fatalnu ljubavnu vezu Ismeta i Vladane, njihovo petrarkistički snažno međusobno obožavanje.

Taj lijepi, lirski razliveni film osobito je dirljiv u trenucima kad zađe dublje u odnose između pacijenata, na primjer kad jedan štićenik odlazi u drugu instituciju, a prijatelji ga ispraćaju, neki od njih s golemom, razarajućom tugom; ili kad kamera bilježi buđenje u jednoj ženskoj spavaonici, u kojoj odrasle štićenice kao mala djeca spavaju s plišanim medvjedićima. Trenutak koji ostaje i dugo nakon gledanja filma je onaj na početku, kad uz pjesmu "Radioheada" kao glazbenu podlogu, u objektiv zaviruju nasmijana, nevina lica protagonista.

Dokumentarni film "Drugi susret" srpskog redatelja Željka Mirkovića prikazan je u utorak navečer, a bit će repriziran u nedjelju, posljednjeg dana festivala. To je film za koji su se još za njegova nastanka zainteresirali mediji s Balkana - on govori o dva muškarca, Srbinu Zoltanu i Amerikancu Daleu, koji su postali neraskidivo vezani događajem iz ožujka 1999. godine kad je Zoltan kao član protuavionske obrane srušio Daleovu letjelicu pri bombardiranju Beograda.

Dale, NATO-ov pilot, je preživio i vratio se u SAD svojoj supruzi i djeci, i nakon više godina pristaje upoznati Zoltana, čak i doći u Srbiju i provesti vrijeme u njegovom domu.

Kasnije Dale uzvraća poziv. Iako film ne zalazi baš duboko u intimne svjetove dvojice muškaraca (osobito ne u Zoltanov), pa djeluje kao deklarativni proglas o pomirenju časnih ljudi, dvojice patriota - priča je ipak dovoljno intrigantna da održi pažnju gledatelja kroz sat i pol vremena koliko traje. (Novi list)


CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter