ZFF: Nagrada rumunjskom filmu "Svi u našoj obitelji"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Velika nagrada jubilarnog desetog Zagrebačkog filmskog festivala dodijeljena je filmu "Svi u našoj obitelji" rumunjskog redatelja Radua Judea. Ocijenjen najboljim naslovom u igranoj dugometražnoj konkurenciji, kojemu je pripalo 4.000 eura i nagrada "Zlatna kolica.

U obrazloženju, žiri navodi da ih je u Judeovu uratku osvojila "bliskost sa svim likovima koju osjećamo od samog početka, jednostavnost, a ujedno i složenost priče te izuzetan rad s glumcima koji su vrlo uvjerljivi".

U kratkometražnom programu nagrađen je film "Povratak" izraelskog redatelja Shaya Levija koji govori o nastojanjima jednog mladića da se nakon psihičkog sloma integrira u normalan život, a posebno priznanje odlazi "Barbakanu" Bartlomieja Zmude (Poljska) za stvarnu priču o povratku mladog gastarbajtera iz zapadne Europe u rodnu Poljsku, ispričanu s ritmom i ugođajem velikog trilera.

Među dokumentarcima "Zlatnim kolicima" nagrađen je film Roba Stewarta "Slaughtera Nicka za predsjednika", i to - riječima žirija - "zbog apsurdnosti života i politike, zbog seksi dlakavih prsa, zbog havajskih košulja protiv Miloševića, zbog Nicka koji živi sa svojom majkom, zbog Slotera za predsjednika, zbog šarma i poštenja i zbog toga što bi svatko trebao imati priliku da svira punk u Novom Sadu".

Posebno priznanje u dokumentarnoj konkurenciji ide "Životu u slikama" (Tamar Tal, Izrael), dok je među domaćim filmovima u programu "Kockice" najboljim proglašen "Terarij" Hane Jušić, koju žiri pohvaljuje za izuzetan rad kamerom i zreo osjećaj za dramaturgiju.

Posebno priznanje u programu Kockice ide "Babysitteru" Ivana Sikavice. Deseti ZFF, u sklopu kojega je ovog tjedna prikazano stotinu filmova na šest zagrebačkih lokacija, završen je sinoć. (Maja HRGOVIĆ/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter