Žeželjeve grafike uz Slamnigovu rijec

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

«Život mimo», izložba grafika Danijela Žeželja iz radionice Petikat, otvorena je u crkvi svetog Tome u sklopu 15. Dana Antuna Šoljana, književno-znanstvenog skupa koji je ove godine predstavio književni opus hrvatskog književnika i pjesnika Ivana Slamniga.

Devet grafika vrsnog autora stripa koji predaje na Akademiji u New Yorku, predstavljaju devet pjesama Ivana Slamniga. Izložbu je otvorio Tonko Maroevic koji je naglasio kako Žeželj traži simbolicke situacije za prikaz Slamnigove poezije, odnosno da one nisu puka slucajnost vec prikazuju dubinu i tišinu te razlicitosti tematike.

Nakon otvaranja izložbe uslijedilo je tradicionalno citanje poezije. Osim Šoljanovih i Slamnigovih stihova mogla se cuti i pjesnicki izržaj samih govornika poezije - Mladena Machieda, Alojza Majetica, Tonka Maroevica, Božidara Petraca, Ante Stamaca i Borbena Vladovica.



Moderatorica je bila Lada Žigo, a rovinjski kantautor Vlado Benussi kazivao je i otpjevao uz pratnju gitare nekoliko svojih poezija pisanih na starom talijanskom rovinjskom dijalektu, a Grof je citao Slamnigovu poeziju na njemackom i engleskom i to uz pratnju Franza Hautzingera na trubi.

Hautzinger je ujedno bio i gost glazbenog projekta Gandusiane, koja se takoder odvijala u sklopu Šoljanovih dana. U kazalištu Antonija Gandusija mu se pridružio Matthias Loibner takoder iz Austrije, koji je predstavio organistrum, male orguljice, instrument koji se nekada svirao diljem Europe i svijeta.

U sklopu Šoljanovih dana ispred kazališta Antonija Gandusija mogla su se pogledati izdanja kuce Petikat i to na trikolici, pokretnoj instalaciji, nazvanoj «Ducan metafora» po Slamnigovoj pjesmi.


Podijeli: Facebook Twiter