Žestoko desetljece

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Radijska emisija "Roštiljarka" u petak ce obilježiti deseti rodendan koncertom u Uljaniku na kojem ce nastupiti grupe Ashes You Leave, Rumours Of Gehenna, Crown Hunt, Mass Hypnosis, Gorthaur's Wrath i Radio Aktiv. Emisiju su na radiju Maestral 19. kolovoza 2000. pokrenuli Zoran Mladenovic i Zlatko Gotovac.

"Bilo je to igrom slucaja, nismo imali velikog iskustva osim možda suradnje u odredenim emisijama poput "Time Bomb" koja se na Maestralu bavila punkom i hardcoreom. Pomagao sam Aleksu Bijažicu u emisiji "Scream" radeci prve intervjue, ali smo devedesetih bili aktivni i u svim ostalim pogledima jer smo organizirali koncerte, pisali za fanzine, radili cak i svoje fanzine, svirali u bendovima…", prisjeca se Gotovac.

Suradivali su i s emisijom "Ultrazvuk" koju je na RiTV vodio Richie Violenza. Statistike radi, do danas je napravljeno 460 emisija i organizirano oko 60 koncerata, a emisija je postala najslušanija na Radio Maestralu.

"Emisija nije namijenjena samo metalcima, vec se bavi svim smjerovima alternativne glazbe, od punka preko hardcorea do gothic metala, to je bilo primarno, objašnjava Mihaela Tikvicki koja se kao voditeljica prikljucila 2005. Gotovac ju nadopunjava da se zbog gušta ispoljava njihova sklonost metalu pa je veci dio emisije posvecen njemu, iako su promovirali i reggae i ostale stilove pa su tako pokrivali i prva izdanja Seasplash festivala. "Ukljucujemo i podržavamo sve što je OK i nije komercijala", objašnjava Gotovac.



U deset godina napravili su i jako puno intervjua, Gotovac kaže cak i da je to najveci broj intervjua napravljen u jednoj emisiji alternativne glazbe u Hrvatskoj. Bila su to jaka domaca i strana imena, do kojih nije lako doci, ali pomagala im je izdavacka kuca Trolik iz Zagreba koja im je dogovarala ekskluzivne intervjue s bendovima. Tada su suradivali i s magazinom United Forces ili bi se sretali s bendovima na koncertima.

Intervjui koje su radili bili su ekskluzivni, a koliko su bili posebni govori i to da im ljudi u pocetku nisu vjerovali, misleci da im se umjesto poznatih svjetskih glazbenika javljaju njihovi prijatelji. No, bili su to pravi glazbenici kojima je uz to bilo teško izgovoriti naziv emisije. Medu ostalim popricali su sa izvodacima kao što su Nightwish, Sepultura, Apocalyptica, Anthrax, Deep Purple, Sodom, Zion Train i drugih, sve od reda jaka i ugledna glazbena imena.

Prvi Roštiljarka party održan je u prosincu 2001. i na njemu su nastupili Desinence Mortification, Zbunjen te projekt bend koji je uletio umjesto "blokiranih" Blockade Runner.


Podijeli: Facebook Twiter