Žestoki sukobi u sirijskom Kusairu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sirijski pobunjenici žestoko su u subotu branili svoje položaje u Kusairu od napada libanonskog Hezbollaha, dok, bez obzira na diplomatske napore, nema znakova da rat u Siriji posustaje.

Sirijska oporba, koja pozdravlja otpor Kusaira, ponovno je zahtijevala odlazak predsjednika Bašara al-Asada i trenutačni prekid vojnih operacija režimskih snaga, Hezbollaha i Irana radi sudjelovanja na međunarodnoj mirovnoj konferenciji koju Washington i Moskva pokušavaju organizirati.

U novom sukobu u susjednom Libanonu, šest raketa ispaljenih iz Sirije palo je na regiju Bekaa, blizu uporišta Hezbollaha, naveo je jedan izvor sigurnosti.

Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) ističe da sukobi bijesne u Qusairu, koji je dugo bio uporište pobune blizu libanonske granice, na koji je 19. svibnja pokrenuta ofenziva vojske Hezbollaha. Pobunjenici su se sklonili u sjevernom dijelu grada i posljednjih su dana dobili pojačanja koja su probila vojne linije, precizira SOHR.

Sirijski režim se načelno složio s održavanjem međunarodne mirovne konferencije koju je predložila Moskva, Assadov saveznik, i Washington koji podržava oporbu, kako bi se okončala nasilja u kojima je od ožujka 2011. poginulo više od 94.000 ljudi, prema podacima SOHR-a. Međunarodnu zajednicu zabrinjava sve veća uloga džihadističkih skupina među pobunjenicima. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter