Žestoki sukobi sirijskih snaga i oporbe

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Žestoki sukobi sirijskih snaga i oporbe Sirijsko nacionalno vijeće (SNC), glavna oporbena skupina, zatražila je u nedjelju hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a kao bi se spriječili masakri civila, a zapovjednik vojnog vijeća Alepa pozvao je Zapad da uspostavi zonu zabrane leta iznad sjevernog dijela Sirije.

SNC tvrdi da je sirijski režim opkolio Alep tenkovima, topništvom i tisućama vojnika i priprema snažnu ofenzivu na grad i masakre".

Žestoki sukobi nastavljeni su u nedjelju u Alepu, drugom gradu Sirije, gdje pobunjenici odolijevaju vojnoj ofenzivi režimskih snaga koja je započela u subotu ujutro, rekli su aktivisti.

Najmanje četiri osobe ubijene su u nedjelju diljem zemlje, prema prvoj procjeni Sirijskog opservatorija za ljudska prava (OSDH), dan nakon nasilja u kojem je ubijeno 168 osoba, od kojih 94 civila, 33 pobunjenika i 41 vojnik, prema podacima te organizacije.

I drugdje u zemlji zabilježeni su sukobi. U Homsu blizu stožera policije poginuo je najmanje jedan pobunjenik, na području Damaska ubijen je jedan civil, a u Idlebu su stradala dva civila.

Više od 20.000 ljudi, od kojih blizu 14.000 civila, ubijeno je u nasilju u Siriji od početka pobune protiv režima predsjednika Bašara al-Asada u ožujku 2011., izvijestio je u subotu Sirijski opservatorij za ljudska prava (OSDH).

Vođa sirijske oporbe u egzilu je u subotu zatražio od bratskih i prijateljskih zemalja da naoružaju pobunjenike i poručio da se predsjedniku Bašaru al-Asadu mora suditi za masakre Sirijaca. (Hina/AFP/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter