Žestoki sukobi izbili u središtu Damaska

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Snažni sukobi izbili su u ponedjeljak u središtu glavnog sirijskog grada Damaska izmedu sirijskih pobunjenika i snaga odanih predsjedniku Bašaru al-Asadu, rekli su ocevici.

Ocevici navode da se u dobro cuvanoj cetvrti al-Meze, u kojoj se nalaze brojne vladine i sigurnosne institucije, vode borbe strojnicama i rucnim bacacima raketa. Zasad nema izvješca o mogucim žrtvama, ali stanovnici cetvrti navode da su sukobi intenzivni.

"Borbe se vode pokraj tržnice Hamade, a zvukovi eksplozija cuju se diljem cetvrti. Sigurnosne snage blokirale su više ulica", rekao je jedan ocevidac za Reuters.

Sukobi u glavnom gradu uslijedili su dan nakon što su u napadu autobombom u Alepu, drugom po velicini sirijskom gradu, poginule tri osobe a 25 je ranjeno. Državna televizija je izvijestila da je rijec o "teroristickom napadu", dok su pobunjenici za napad optužili sirijski režim.

U dvama napadima autobombama u subotu u Damasku, za koje su sirijske vlasti optužile "teroriste", poginulo je 27 osoba a 140 je ranjeno.

Od konca prosinca u više napada u Siriji, napose u Damasku i Alepu, život je izgubilo više desetaka ljudi. Vlasti i pobunjenici se medusobno optužuju za te napade.

Od 15. ožujka 2011. Siriju potresa nevidena pobuna protiv režima predsjednika Asada. U gušenju pobune ubijeno je više od 9.000 ljudi, po podacima nevladinih organizacija.

 


Podijeli: Facebook Twiter