Žestoki rođendanski glazbeni koktel

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Brojna publika okupila se u petak u pulskom Klubu Uljanik na koncertnom maratonu u povodu pet godina emitiranja radijske emisije Metalurgija. Bila je to večer odlične žestoke autorske glazbe - i to puna četiri sata svirke koja se mogla, osim u Klubu Uljanik, čuti i u eteru Radio Pule, jer je cijeli koncert emitiran uživo na radiju. Nastupili su Mortal Divinity i Flanger Danger iz Pule, labinski Elyn Porter i riječki One Possible Option, a program je vodio Karlo Mirković, koji je i ujedno i voditelj ove radijske emisije. Kako je sve krenulo, saznajemo od Mirkovića:

- U ljeto 2008. došao sam preko student servisa raditi na Radio Pulu kao tonac, a kako sam već tada niz godina aktivno svirao i pratio zbivanja na glazbenoj sceni, imao sam želju da vodim tematsku radio emisiju o metal glazbi. Ta ideja se realizirala 2010. godine, kad sam to predložio glavnoj urednici programa Tatjani Kaštelan - ona je prihvatila prijedlog, i eto, prva emisija je emitirana u rujnu 2010. godine, kaže Mirković.

Pod uredničkom i voditeljskom palicom Karla Mirkovića, Metalurgija se emitira se na HRT Radio Puli svakog utorka od 22.30 sati do ponoći. Mirković je inače gitarist koji je već niz godina aktivan u nekoliko bendova, a u studiju Radio Pule u emisiji Metalurgija je ugostio brojne bendove i glazbenike, te redovno predstavlja intervjue, novosti i zanimljivosti iz svijeta metala te srodnih glazbenih žanrova.

Koncertnu večer su otvorili vrlo aktivni labinski Elyn Porter, koji su svojim energičnom rock grunge stoner izričajem osvojili niz nagrada na raznim natjecanjima i gitarijadama. Uz to imaju i respektabilan broj fanova, što se moglo vidjeti po publici u Klubu Uljanik, makar je svirka krenula u nešto ranijem terminu no što je to uobičajeno u Uljaniku. Večer je nastavljena uz Mortal Divinity, koji svoju glazbu svrstavaju u "modern metal" te su nedavno objavili EP "Deceptive Perfection", a bez obzira na žanrovske etikete - Mortal Divinity su predstavili originalan izričaj, odlično uvježbanu svirku i nevjerojatnu energiju, što je publika itekako prepoznala.

U grupi Flanger Danger svira i voditelj Metalurgije, Karlo Mirković, a oni su predstavili pjesme s njihova albuma prvijenca "Da li ti se čini...?". Publika dobro zna pjesme Flanger Dangera te su pjevali s njima, a prepun podij Kluba Uljanik bio je nabijen pozitivnom energijom. Koncertnu večer je pak zatvorio odličan riječki sastav One Possible Option, koji su uz dobro znane hitove poput "Big Black Eyes" predstavili i pjesme koje će se naći i na predstojećem albumu.

Peta godišnjica Metalurgije u koncertnom izdanju predstavila je četiri domaća žestoka autorska benda, a svaki od njih s pozornice je servirao kvalitetnu originalnu glazbu. Imati na geografski tako malom prostoru toliko kvalitetnih autorskih bendova pravo je bogatstvo za glazbenu scenu, a da bi to doprlo do publike važni su koncertni nastupi poput ovog u Klubu Uljanik, kao i radijske emisije, koje njeguju ovakvu glazbu - koja nije u mainstreamu, ali, sudeći po broju posjetitelja u Uljaniku - itekako ima svoju publiku. (Tea TIDIĆ, snimio Zlatko GOTOVAC)


Podijeli: Facebook Twiter