Žestoki okršaj u Homsu, 20 poginulih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najmanje 20 ljudio je poginulo u utorak u Homsu u sukobu sirijskih vojnopolicijskih snaga predsjednika Bašara al-Asada i protovnika njegovog režima, javljaju agencije.

Novi sukob u Homsu, gradu koji je u središtu devetomjesecne pobune, uslijedio je samo dan prije dolaska promatraca iz Arapske lige te za sada nema naznaka da ce Asad provesti plan te panarapske organizacije o zaustavljanju napada na prosvjednike i pokretanju pregovora s oporbom.

Iz grada stižu video zapisi o granatiranju iz tenkova i minobacaca. Borbe u Homsu su sve žešce, posebice nakon dvostrukog samoubilackog napada u petak u Damasku, kada je poginulo 44 ljudi.

Oružana pobuna u Siriji polako zasjenjuje prosvjede gradana i mnogi se pribojavaju da zemlja klizi u sektaški rat izmedu vecinskih sunita, glavne pokretacke snage pobune protiv Asada, i manjina koje su ostale lojalne vladi, posebice sekti Alawita kojoj pripada i sam Asad.

U Siriju je u ponedjeljak trebalo stici izmedu 50 i 150 promatraca Arapske lige, a u utorak bi trebali biti rasporedeni u Homsu.

 

 


Podijeli: Facebook Twiter