Žestoke borbe u Tripoliju, Gadafi negdje u glavnom gradu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Moamer Gadafi još je uvijek negdje u Tripoliju, a žestoke borbe vode se u južnim dijelovima libijskog glavnog grada u kojem se vjerojatno krije, objavili su protovnici Gadafijeva režima. "Mislimo da se Gadafi krije negdje u Tripoliju. Najvjerojatnije je u cetvrti al-Khadra", rekao je neimenovani predstavnik ustanickih snaga.

Snage odane libijskom vodi istovremeno bombardiraju središte Tripolija, ukljucujuci i predsjednicki kompleks koji su ustanici zauzeli u utorak. Gusti dim uzdiže se iznad kompleksa Bab al-Azizi odakle odjekuje pucnjava iz lakog naoružanja, teških strojnica i minobacaca.

Oporbeni ustanici pokušavaju istjerati progadafijeve borce oko hotela Rixos gdje vec tri dana drže zatocenima oko 30 stranih novinara.

Medunarodna organizacija Reporteri bez granica pozvala je sukobljene strane da osiguraju sigurnost novinara. "Nacionalno prijelazno vijece koje su priznale brojne države mora uciniti sve kako bi se profesionalcima omogucilo da potpuno slobodno i sigurno izvještavaju o sukobu", stoji u priopcenju organizacije u kojoj stanje na terenu ocijenjuju vrlo zabrinjavajucim.

Francuski diplomatski izvori istovremeno navode da Francuska i njezini partneri u UN-u rade na nacrtu rezolucije o ukidanju sankcija i odmrzavanju libijske imovine u svijetu.

Rezolucija je još u pocetnoj fazi i bit ce usuglašena iducih dana na razgovorima u Kataru, Turskoj i u New Yorku, rekao je diplomatski izvor. Velika Britanija pridružila se diplomatskim naporima, u UN-u i drugdje, ciji je cilj deblokirati zamrznuta libijska sredstva i predati ih protivnicima Gadafijeva režima, rekao je britanski ministar vanjskih poslova William Hague.

"Angažirali smo se na diplomatskom planu, u UN-u i drugdje, kako bi otvorili put deblokadi sredstava", rekao je Hague novinarima.


Podijeli: Facebook Twiter