Zero Dark Thirty u središtu polemike oko mučenja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Američka redateljica Kathryn Bigelow branila je svoj film o lovu na Osamu bin Ladena "Zero Dark Thirty", koji osporavatelji optužuju za opravdavanje mučenja. U članku objavljenom u Los Angeles Timesu, redateljica piše da se "stručnjaci ne slažu oko činjenica i detalja lova na Bin Ladena obavještajnih službi i rasprava će se nesumnjivo nastaviti".

Redateljica čiji je film "Narednik James" osvojio šest Oscara 2010., u utrci je ove godine za pet Oscara sa "Zero Dark Thirty". Film je u nedjelju glavnoj glumici Jessici Chastain donio Zlatni globus za najbolju dramsku umjetnicu.

Po osporavateljima filma, "Zero Dark Thirty" daje naslutiti da je jedino mučenje zatvorenika omogućilo lokaliziranje Bin Ladena. 

"Mislim da je Osama bin Laden pronađen zahvaljujući genijalnom istraživačkom radu", tvrdi Bigelow. "Međutim, mučenje se, kao što svi znamo, koristilo tijekom prvih godina potjere. To ne znači da je to bio ključ pronalaska Bin Ladena. To znači da je to dio povijesti koji ne možemo ignorirati". (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter