Özerdem na slobodi, oduzeta joj putovnica

Vicdan Özerdem (Srđan VRANČIĆ/CROPIX)
Vicdan Özerdem (Srđan VRANČIĆ/CROPIX)

Vicdan Özerdem, njemačka azilantkinja, puštena je na slobodu nešto prije 15 sati i okončanje postupka izručenja po turskom zahtjevu čekat će na slobodi.

Odluku o ukidanju pritvora donijela je sutkinja Županijskog suda u Dubrovniku Marija Donatović Dabelić, a po prijedlogu Tihomira Mišića, odvjetnika Özerdem.

Vicdan Özerdem bit će oduzeta putovnica, neće smjeti napuštati prebivalište, a morat će se javljati i nadležnoj policijskoj postaj

Özerdem je nakon sretne vijesti bila vidno uzbuđena i uplakana, a novinarima se obratila uz pomoć prevoditeljice.

- Na pameti mi je jedino sin. Svima se puno zahvaljujem, bila sam na rubu života i osjećala sam da ću umrijeti, a sad se ponovno vraćam u život. Želim se vratiti kući. Vjerujem u ljudsku i pravednu odluku, čula sam izjavu premijera Milanovića i puno mu se zahvaljujem, kazala je vidno oslabjela Özerdem jedva čujnim glasom, dodavši da su u zatvorskoj bolnici svi bili dobri prema njoj, da su je tješili i nastojali joj pomoći jer ne razumije jezik.

- Danas ujutro nisam ništa očekivala, dapače, bojala sam se što se još može dogoditi i jako sam se razveselila kada mi je jedan od liječnika s kojim sam se sporazumijevala na njemačkom jeziku rekao da će me pustiti, kazala je i na kraju istaknula da kao novinarka želi svim novinarima puno uspjeha u radu. (T. PONOŠ/NL)

Pravobranitelj: Izručenje turske novinarke protivno standardima zaštite ljudskih prava

Pučki pravobranitelj Jurica Malčić u pismu upućenom Ministarstvu pravosuđa istaknuo je da stoji pri stajalištu da bi Republika Hrvatska izručenjem turske novinarke Vicdan Özerdem Turskoj postupila suprotno međunarodnim standardima zaštite ljudskih prava te joj stoga treba omogućiti povratak u Njemačku u kojoj je dobila politički azil. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter