Žensku delegaciju pred Markovim trgom zaustavila policija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon više od sat vremena cekanja pred policijskom blokadom koja im je prijecila ulazak na Markov trg, predstavnice Ženske mreže Hrvatske uspjele su u cetvrtak doci pred zgradu Vlade i njezinom potpredsjedniku Branku Grcicu predati popis zahtjeva koje postavljaju novoj vlasti za poboljšanje položaja žena u svim sferama života.

Grcic je policijsku reakciju i dugo cekanje objasnio spletom okolnosti. Kazao je da je Vlada upravo zasjedala, da je ministar policije u inozemstvu, a potpredsjednica Vlade Opacic u Sisku pa je tako informacija o dolasku aktivistica u Vladu kasno stigla!

I muški protiv nasilja

Ženske udruge, uz ostalo, od Vlade traže da sacuva samostalni Ured pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, da hitno donese zakon o financiranju autonomnih ženskih skloništa te da uvede kvote od 40 posto žena u nadzornim i upravnim odborima tvrtki u pretežitom državnom vlasništvu te javnih poduzeca.

Sat vremena kasnije politicka elita našla se na Pantovcaku kod predsjednika Republike. Politicki najmocniji muškarci Hrvatske okupili su se da bi uspostavili Mreže muških lidera za borbu protiv nasilja nad ženama.

Ovu, prvu inicijativu u Hrvatskoj koja promice ideju da nasilje nad ženama nije samo "žensko" nego i "muško" pitanje te da je izuzetno važno u borbu protiv nasilja ukljuciti muškarce, pokrenuo je predsjednik Republike Ivo Josipovic, pridruživši se tako medunarodnoj kampanji koju je 2009. godine zapoceo glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon.

Vrlo cest obrazac

- Nasilje nad ženama krajnji je oblik kršenja njihovih temeljnih prava. Na muškarcima je posebna odgovornost da se trude promijeniti ponašanje vlastitim primjerom, prenijela je Louisa Vinton, koordinatorica UN-a u Hrvatskoj, rijeci glavnog tajnika UN-a. Ne smije se zaboraviti, dodala je, da su muškarci u velikoj vecini slucajeva pocinitelji nasilja i da je taj obrazac ponašanja cešci nego što se misli.

- Svaka cetvrta žena u Europi u nekoj fazi života trpi nasilje u obitelji, a svaka deseta je žrtva obiteljskog nasilja svake godine. Svaka peta osoba - muškarac ili žena - zna nekog u svojem najbližem krugu tko zlostavlja partnericu, iznijela je Vinton, dodavši da nasilje nad ženama nece prestati ako muškarci ne progovore.


Podijeli: Facebook Twiter