Ženski portreti Damira Medvešeka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Do kraja travnja može se pogledati izložba zagrebackog akademskog slikara Damira Medvešeka, otvorena proteklog vikenda u Multimedijalnom centru umaškog Puckog otvorenog ucilišta "Ante Babic". Renomirani autor, kojeg su publici predstavili ravnateljica Ucilišta Sanja Bencic, povjesnicar umjetnosti Marino Baldini te umaški gradonacelnik Vili Bassanese, predstavlja se sa serijom radova nazvanim "Zagrebacke djevojke - bijeli ciklus".
- Ciklus radova koji se ovdje predstavlja obuhvaca novo nastojanje autora u nizanju ženskih portreta. Još preciznije, radi se o lijepim zagrebackim djevojkama, seriji koja je vec iznjedrila veoma zanimljiva djela pred kojima publika i kolege nisu mogli ostati ravnodušni. Ovaj najnoviji opus predstavlja daljnje umjetnikovo traganje za savršenstvom boje, suptilnim prikazivanjem ljepote kao cistoce figurativne prepoznatljivosti te ikonografsko istraživanje ciji klasicni sadržaj samo površnim poznavateljima slikarstva može djelovati kao citat. Slikarstvo Damira Medvešeka ne samo da se nalazi s druge strane po dosegu i vrijednosti, vec takoder i tehnicki - a što danas sve manje vidimo u domacoj i medunarodnoj umjetnosti - dokazuje vrsnocu vladanja uljem i kombiniranim tehnikama kao elementom nedvojbene vrijednosti koja dopušta figurativnu dorecenost s varijablama do lazure i prozirnosti. Najnoviji radovi govore o stvaralackom naporu okrunjenom cistocom. Bjelina što okružuje boje, egzaltira formalni, oblikovni i koloristicki ucinak, rekao je Baldini.
Medvešek je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u klasi Zlatka Kauzlarica Ataca, na smjeru slikarstvo. I danas je za ALU vezan kao jedan od predavaca. Apsolvirao je i dizajn na Tekstilno-tehnološkom fakultetu, a zaposlen je u Hrvatskom narodnom kazalištu kao glavni slikar. Radio je više od 500 scenografija u Hrvatskoj i Europi, gdje slovi za jednog od najboljih kazališnih slikara. Takoder, jedan je od najboljih portretista u zemlji, poznat po figuraciji i kao istraživac Leonardove "Gioconde". Dobitnik je brojnih prestižnih nagrada i izlagao je na više od stotinu izložbi, samostalnih i grupnih. Njegove slike nalaze se u mnogim poznatim privatnim kolekcijama (Carolina od Monaca, Mercedes, Cartier, Fashion Brioni, La Costea, La Martina) kao i u brojnim svjetskim muzejima.
T. KOCIJANCIC
- tkoc756945.jpg
Iz Medvešekove serije 'Zagrebacke djevojke - bijeli ciklus'

 


Podijeli: Facebook Twiter