Ženski likovi u romanima Fulvija Tomizze

Autorice - Voncina, Flego, Visintini, Petronio i Sodomaco (T. KOCIJANČIĆ)
Autorice - Voncina, Flego, Visintini, Petronio i Sodomaco (T. KOCIJANČIĆ)

Umaška Zajednica Talijana "Fulvio Tomizza" bila je domaćinom promocije nove knjige u izdanju riječke nakladničke kuće Edit pod nazivom "Personaggi femminili nella narrativa di Fulvio Tomizza/Ženski likovi u romanima Fulvija Tomizze", čije su autorice iz Italije, Slovenije i Hrvatske - Irene Visintini, Isabella Flego, Amalia Petronio, Claudia Voncina i Cristina Sodomaco.

Sjedište ZT-a bilo je prepuno, jer knjiga se bavi ženskim svijetom tog poznatog književnika rođenog u Materadi kod Umaga koji je živio i stvarao u Trstu. Brojni su njegovi ženski likovi kroz koje je Tomizza progovarao o povijesno-sociološkim prilikama.

U uvodu je direktor riječke izdavačke kuće Silvio Forza kazao da se radi o petom izdanju, odnosno posljednjem njihovom izdavačkom projektu u seriji eseja Talijana iz Istre i Kvarnera pod nazivom "L’identita dentro/Unutarnji identitet". Izdavač ove nove knjige je Edit, a objavljena je u partnerstvu s umaškim ZT-om.

Ova nova edicija, istaknuto je na predstavljanju, sadrži rezultate opsežnog istraživanja o svim ženskim likovima u bogatom Tomizzinom književnom stvaralaštvu, kojeg su podržali Talijanska unija i talijansko ministarstvo vanjskih poslova.

Svezak donosi 17 eseja koje su napisale spomenute autorice i dijeli se na pet poglavlja koji se bave figurama supruge kao ikone bračnog života u Tomizzinim romanima, potom žrtvama socijalnog, obiteljskog i ratnog, te nasilja egzodusa, povijesnim i životnim ženskim glasovima i protagonisticama životnih drama na pograničnom području. Poglavlja su predstavile same autorice. Autor naslovnice ove vrijedne knjige je Sergio Morosini. (T. KOCIJANČIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter