"Ženske" penzije za tisuću kuna niže od "muških"

Ljuban Merleta, Ivan Mijandrušić i Vinko Cerovac (A. DAGOSTIN)
Ljuban Merleta, Ivan Mijandrušić i Vinko Cerovac (A. DAGOSTIN)

Za sve umirovljenike s ispodprosječnim mirovinama, dakle za sve koji imaju manje od 2.500 kuna, Općina Gračišće je u ovo predizborno vrijeme osigurala uskrsnicu od sto kuna i pincu, objavili su na današnjoj konferenciji za novinare gračaški načelnik Ivan Mijandrušić, predsjednik Gradske udruge umirovljenika Pazinštine Vinko Cerovac i predsjednik gračaške podružnice te udruge Ljuban Merleta. Najavili su i subotnje druženje umirovljenika uz večeru u Društvenom domu u Brljafima.

Radi ostvarivanja prava na dodjelu uskrsnice i pince povodom uskršnjih blagdana umirovljenici se mogu javiti u Jedinstveni upravni odjel Općine Gračišće do ponedjeljka, 10. travnja, i to u vremenu od 8 do 14 sati uz predočenje osobne iskaznice i zadnjeg odreska mirovine ili rješenja o mirovini te preslike kartice tekućeg računa banke. "Već godinama razmišljam o uskrsnicama, ali je teško darovati iz prazne vreće", kazao je uvodno načelnik Mijandrušić dodavši da na području općine živi 219 umirovljenika, pri čemu su mnogi u nezavidnoj materijalnoj situaciji. Ipak, za socijalni program općina godišnje izdvaja četvrtinu nevelikog proračuna, istaknuo je Mijandrušić, dok je Cerovac istaknuo da su umirovljenici zadovoljni takvim financijskim udjelom, kao i podizanjem senzibiliteta prema materijalnoj situaciji penzionera.

Na Pazinštini prosječna mirovina iznosi 2.450 kuna, a na području općine Gračišće 2.411 kuna (umirovljenici na području grada Pazina primaju prosječno 2.457 kuna), naglasio je Cerovac te dodao da su izrazito velike razlike između "muških" i "ženskih" mirovina. Muškarci u prosjeku dobivaju 2.902 kune mirovine, a žene tek 1.941 kunu te je stoga potrebna pažnja društva prema tom osjetljivom dijelu populacije. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter