Ženska mreža protiv zabrane pobačaja u Španjolskoj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predstavnici Ženske mreže Hrvatske danas su španjolskom veleposlaniku u Hrvatskoj Rodrigu Aguirre de Cárcer y García del Arenalu predali prosvjedno pismo u kojem izražavaju zabrinutost i zahtijevaju povlačenje zakonskog prijedloga o zabrani pobačaja koji je u prosincu prošle godine prihvatilo španjolsko Vijeće ministara i uputilo u parlamentarnu proceduru.

Ispred zgrade španjolskoga veleposlanstva u Zagrebu dvadesetak aktivistica i aktivista razvilo je transparente na hrvatskom i španjolskom jeziku u znak podrške španjolskim aktivistima koji su zbog zabrane pobačaja prošle subote organizirali prosvjed u Madridu.

"Nezadovoljni smo razvojem događaja u Španjolskoj vezano uz seksualna i reproduktivna prava i zdravlje žena. Pitamo se koje je sljedeće pravo koje će se ženama ukinuti. Zakonima treba proširivati ljudska prava, a ne ih sužavati. Seksualno i reproduktivno zdravlje, pa tako i pravo na pobačaj, isključivo je pravo žena", izjavila je Rada Borić.

Ako zakon bude usvojen osnovna prava žena vratit će se trideset godina unazad, ističu prosvjednice.

Pravo žena da slobodno odlučuju o svojim tijelima ne obavezuje nikoga da napravi pobačaj, poručuju predstavnice Ženske mreže. Današnjom akcijom izražavaju solidarnost sa ženama Španjolske i pridružuju se europskim ženskim organizacijama koje organiziraju proteste protiv pokušaja ugrožavanja ženskih prava u Španjolskoj.

Predloženi zakon je predizborno obećanje španjolskog premijera Mariana Rajoya iz Pučke stranke. Za razliku od zakona iz 2010., koji je donijela socijalistička vlada, a koji abortus proglašava pravom, novi zakon zabranjuje pobačaj osim u slučaju silovanja te ako trudnoća ozbiljno ugrožava život i psihičko ili fizičko zdravlje žene.

U Španjolskoj je u tijeku javna rasprava. Parlament bi novi zakon trebao usvojiti u ovoj godini, a stupio bi na snagu iduće godine.

Udruge koje se bore za obranu prava na život zadovoljne su predloženim odredbama, dok su protiv brojne ženske udruge i socijalisti. Upravo su španjolski socijalisti u EU-parlamentu inicirali raspravu ne bi li pravo na pobačaj bilo proglašeno pravom na razini čitave Unije.

U Španjolskoj, koja ima 46 milijuna stanovnika, u 2011. zabilježeno je 118.359 pobačaja, a 2010. godine 113.031. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter