Ženska fronta protiv odlaska u mirovinu sa 67

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Povodom novog nacrta Zakona o mirovinskom osiguranju koji uskoro kreće u javnu raspravu, Ženska fronta za radna i socijalna prava jučer je u priopćenju pozvala hrvatsku javnost da se suprotstavi prijedlogu povećanja dobi za umirovljenje na 67 godina. Napominju da se takvoj izmjeni protive sve sindikalne središnjice i umirovljeničke udruge koje upozoravaju da je očekivana životna dob hrvatskih građana još uvijek tri godine niža od europskog prosjeka!

- Inzistirati na povećanju dobi za umirovljenje na 67 godina neshvatljivo je i zbog toga što smo tek na početku prijelaznog razdoblja kojim se 2030. godine treba izjednačiti dob za umirovljenje žena i muškaraca na 65 godina. K tome, nisu izrađene statističke i analitičke podloge koje bi ukazale koliko će biti povećanje invalidskih mirovina radi kasnijeg odlaska u mirovinu te druge posljedice, napominju.

Također, Ženska fronta traži da se za radnice koje su rano započele raditi te će 2014. ostvariti 37 godina radnog staža i uplaćenih doprinosa, osigura priznavanje odlaska u punu starosnu mirovinu bez uvjeta dobi. Uvođenjem priznavanja odrađenog mirovinskog staža od 41 godine, kako to predviđa predlagatelj zakonskih izmjena, treba poštovati prijelazno razdoblje za žene. (M. JERIN)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter