Ženi nakon "tretmana" očistili bankovni račun

Žena je prevarantima dala svoju bankovnu karticu, a oni su joj skinuli s računa nekoliko tisuća kuna (Arhiva)
Žena je prevarantima dala svoju bankovnu karticu, a oni su joj skinuli s računa nekoliko tisuća kuna (Arhiva)

Nekoliko tisuća kuna nestalo je s računa 83-godišnje Puljanke koja je 17. rujna u svoj dom u Mutilskoj ulici primila dvojicu prevaranata. Vremešnoj Puljanki muškarci su u poslijepodnevnim satima predstavljajući se kao djelatnici pravne osobe koja obavlja besplatne terapije.

Ženu su "pregledali" nepoznatim uređajem, a nakon toga je jedan od muškaraca uzeo njezinu bankovnu karticu i predao je drugom muškarcu koji ju je provukao kroz određeni uređaj, a potom vratio. Slijedećeg dana žena je primijetila da joj s bankovnog računa nedostaje nekoliko tisuća kuna pa je događaj prijavila policiji koja traga za dvojicom nepoznatih muškaraca.

Slučajevi prijevare starijih osoba u Istri gotovo su svakodnevni, kao uostalom u cijeloj Hrvatskoj. Prevaranti i prevarantice služe se raznim identitetima, a na vratima stanova i kuća svojim žrtvama, uglavnom starijima od 65 godina, nude tlakomjere, masažere, lonce, posteljinu - sve što bi im moglo poslužiti kao ulaznica u domove osoba u poznoj dobi.

Nerijetko su to simpatične i komunikativne osobe koje lako zadobivaju povjerenje usamljenih i naivnih ljudi. Na njihovoj su meti podjednako i žene i muškarci, a u velikom broju slučajeva prevaranti prije nego krenu u akciju dobro promotre situaciju, utvrde živi li osoba sama i procjene bi li mogla imati novaca u kući.

Nažalost, vrlo često prevaranti nakon odrađenog posla nestaju, a njihove žrtve tek nekoliko dana kasnije shvate da su ostali bez novca. Mnogi zbog srama ne prijavljuju slučaj policiji pa prevaranti nastavljaju sa svojom rabotom varajući nove žrtve. Iako im se često izgubi svaki trag, prevaranti ipak padaju u ruke policije i bivaju osuđeni.

Nakon ove posljednje prijavljene prevare, policija ponovno upozorava i savjetuje građanima da ne puštaju u svoje domove nepoznate osobe bez da se prethodno uvjere o kome se radi. Ukoliko se osoba predstavi kao službena osoba (policijski službenik, porezni inspektor, poštar i slično) ili kao djelatnik neke tvrtke, od nje treba zatražiti na uvid službene dokumente ili iskaznice.

Vjerodostojnost posjetitelja može se provjeriti i bez otvaranja vrata, kroz ''špijunku'' ili korištenjem sigurnosnog lanca. Često se može desiti da će nepoznate osobe biti uporne u ulasku u dom pod izlikom prodaje raznih predmeta po povoljnim cijenama (npr. uređaja za masažu, knjiga, posteljine, suđa, kućanskih uređaja i sličnog) ili pod izlikom bolesti ili traženja milostinje. Stoga PU istarska upozorava građane da ne nasjedaju na takve pokušaje jer se time izlažu riziku. Ako i unatoč odbijanjima, nepoznata osoba i dalje uporno pokušava ući u dom, zamolite pomoć susjeda i odmah o događaju obavijestite policiju na broj 192. (M. KOŠTA)


Podijeli: Facebook Twiter