Ženeva: Zlatna medalja "istarskoj kupi"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na 39. medunarodnom salonu izuma, tehnologija i novih proizvoda u Ženevi jedini istarski predstavnik, inovator Slobodan Buršic predstavio je svoj izum, crijep za zagrijavanje vode suncevom energijom, i za njega dobio zlatnu medalju. Na ženevskom sajmu Udruga inovatora Hrvatske predstavila ukupno 15 inovacija. Uz naglasak na posebnosti svake pojedine inovacije, najvažniji kriterij pri odabiru bio je da su inovacije komercijalizirane ili da imaju tržišnu buducnost.

- Za energetski crijep lani sam osvojio zlato na sajmu "Arka 2010." u Zagrebu, potom na sajmu u Varšavi, srebro u Bukureštu i specijalnu nagradu predsjednika inovatora Europe i strucnog tima u Nuernbergu, kaže Buršic, inace predsjednik Saveza inovatora Istarske županije.

Dodaje da je ovaj izum trenutno u fazi izrade kalupa za masovnu proizvodnju. Interesa za kupnju je, kaže, bilo, ali na sajmu radi ugradnje na objektima, dok su za investiranje zainteresirani Englezi.

- Smatram da bi to trebala biti domaca industrija, odnosno ja sam to zaštitio kao "istarsku kupu", ali bih taj crijep želio brendirati istarskim znakom i da on otvori prostor za prosperitet i prepoznavanje regije, za zapošljavanje ljudi i da bude kvalitetan izvozni proizvod, a ne da ga otkupe strani ulagaci i prodaju kao svoj, kaže Buršic.

Rado bih realizirao još jedan i to takozvani VLW motor, odnosno "lego motor" za mehanicare, a rijec je o mogucoj samogradnji motora. No, to je zasad na cekanju. Problem je što u Hrvatskoj nema pravog interesa i razumijevanja za projekte. Svi samo pricaju i prodaju maglu i ništa od toga.

Recimo i to da trenutno radimo na energani na pogon plinova koja iskorištava energetski potencijal plina, a plin pritom ostaje nepromijenjen. Dakle, za pogon koristi uzgon plina. To je veliki pravi projekt koji razradujemo s Brodarskim institutom i Kemijsko-tehnološkim fakultetom iz Zagreba, ali zapravo nema ni sluha ni novca da se shvati bit ovog projekta i koliku uštedu energije nosi. Nitko nema previše interesa da uloži novac u to. I to je žalosna situacija u našoj zemlji, istaknuo je Buršic. (S. ZRINIC TERLEVIC)

Istarski izumi u proizvodnji
Od patentiranih i zašticenih izuma istarskih inovatora neki su našli i svoj put do tržišta. Primjerice "elektromotor s višeslojnim permanentnim magnetima ugradenim u rotorski laminat profiliran za veliki doprinos reluktancije ukupnom momentu", pulskog inovatora Branimira Ružojcica. On je licencu za svoju inovaciju prodao Kinezima gdje se i proizvodi; naprava za višerednu proizvodnju cevapcica ili keksa Klaudia Šturmana, uredaj za sprjecavanje potonuca plovila Rina Zaharije te niz drugih zašticenih proizvoda, ali i dizajna."Shake" osvježivac za auto i mirisne granule za usisavace inovatora Darka Špelica dostupne su takoder na policama trgovina i drogerija.


Podijeli: Facebook Twiter