Žene vole cipele, a ja instrumente

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Doru sam shvatio jako ozbiljno i zaista sam s ponosom predstavio pjesmu 'Jobrni je jobrni'", kazao je glazbenik i multiinsturmentalist Franko Krajcar - komentirajuci svoj nastup i visoko drugo mjesto na ovogodišnjem hrvatskom izboru za pjesmu Eurovizije - tijekom SMS razgovora s Robertom Razzi u pulskom MMC-u Luka.

Upravo je nastup na Dori, priznao je, bila prilika da široj javnosti predstavi svoj glazbeni izricaj. Iako svira world music glazbu kakvo rijetko susrecemo na festivalima poput Dore, osvojeno drugo mjesto, svega nekoliko bodova manje od prvoplasiranih clanica grupe Feminnem koje ce nas predstavljati u Oslu, potvrda je da kvalitetna kombinacija etna i moderne glazbe sve više i lakše pronalazi put do publike.

Njegov autorski glazbeni put krenuo je albumom prvijencem "Pensieri" objavljenim 2008. Radi se o etno-ambijentalnom albumu u kojem koristi roženicu kao lajtmotiv u vecini pjesama. Ono što Franka Krajcara izdvaja od vecine kolege glazbenika jest cinjenica da svira više od 30 razlicitih instrumenata.

"Kao što žene vole cipele i torbe, tako ja volim razlicite instrumente. Mogao bih kazati da je upoznavanje novih instrumenata za mene poput kakvog hobija", kazao je Krajcar.

Govorio je i o svojim planovima - sudjelovanju u medunarodnom projektu world music glazbenika iz cijelog svijeta, ali i o mogucnosti glazbene suradnje s Aboridžinima. Spomenuo je i suradnju s proslavljenom bosanskohercegovackom kantautoricom s japanskom adresom Jadrankom Stojakovic.

"S Jadranskom sam suradivao na mom albumu 'Pensieri', ali i na njenom novom albumu koji bi uskoro trebao biti objavljen. Ona je duša od covjeka, prava Sarajka. Radi se o jako kvalitetnoj osobi koja je imala dosta težak život", kazao je.

Iznio je i svoje mišljenje o turbofolku, za koji kaže da je prikaz stanja društva. "Izvorna narodna glazba s podrucja bivše države je veliko blago i vrijednost, no za nju jednostavno nema prostora, dok se turbofolk glazba pušta u gotovo svakom drugom klubu", istaknuo je.


Podijeli: Facebook Twiter