Žene u muškom svijetu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U povodu obilježavanja Dana žena gradski Istarski socijaldemokratski forum organizirao je okrugli stol na temu teškoca na koje žene nailaze u muškom svijetu. Zbog nedovoljne informiranosti moderatora veceri, predsjednika gradskog ISDF-a Frane Milata, dogadaj je nažalost sveden tek na predstavljanje gošca - paraolimpijke Jelene Vukovic, umirovljenice i donedavne dogradonacelnice Vesne Petrovic, sadašnje pulske dogradonacelnice Vere Radolovic, neurologinje Dolores Janko Labinac te profesorice i glazbenice Elde Krajcar Percan.

Buduci da Milat nije pokazao upucenost u pitanje ravnopravnosti spolova, razgovor nije doveden do konstruktivne razine, a jedini zakljucak koji je iz njega bilo moguce "iscijediti" bio je da se žena za svoju poziciju mora - izboriti

Pokretanju rasprave nije pomogla niti izjava Vesne Petrovic da problem afirmacije žena ne postoji zato što ona tako želi ili jer se žene moraju izboriti da do njega ne dode. Vera Radolovic se pak osvrnula na cinjenicu da bi radije ostala na mjestu procelnice financija nego na poziciji dogradonacelnice na koju je postavljena stjecajem okolnosti. Buduci da taj posao zahtijeva da bude uvijek upoznata sa svim pojedinostima, jer novinari postavljaju svakakva pitanja, mora se, kaže, praviti da uvijek sve zna.

Milat je temu zlocestih novinara, koja je takoder u modi, natuknuo, no o njoj nije imao ništa konkretnije reci. Banalnim pitanjima koja je postavljao Eldi Krajcar Percan takoder nije uspio povesti kvalitetan razgovor o situaciji žena u glazbi, dok je Janko Labinac zakljucila da unatoc brojnim obavezama žene lijecnice uspijevaju odlicno funkcionirati.

Jelena Vukovic ukratko je iznijela teškoce s kojima se kao sportašica s invaliditetom susrela tijekom karijere i školovanja. Svoje snove naposljetku je uspjela ostvariti, izuzev onoga koji se odnosi na studiranje medicine, što joj je onemoguceno jer ima protezu! Ona je izrazila i ogorcenje prema Gradu Puli jer iz redova lokalne samouprave nije dobila nikakvu podršku, pa cak nije pozvana ni na proglašenje sportašice godine.

Ukratko, okrugli stol bio je totalni promašaj, ali ne zbog gošca, od kojih se sigurno moglo cuti štošta zanimljivo, vec zbog moderatora koji je odavao dojam da bi najradije u centar pažnje stavio ne žene, vec - sebe.


Podijeli: Facebook Twiter