Žene u Istri većinom otimane - dragovoljno

Marija Mogorović Crljenko (Z. ANGELESKI)
Marija Mogorović Crljenko (Z. ANGELESKI)

Otmice žena u Istri prije 400 godina bile su nasilne, ali i dobrovoljne. Većinom su otmice bile bjegovi žena; u preko 70 posto riječ je o pretežito dogovorenim otmicama djevojaka pomoću kojih su djevojke stupale u brak s odabranikom kojeg nisu prihvaćali članovi njene obitelji. No, postojale su i nasilne koje su detaljno opisivane. Nakon otmice, bila dobrovoljna ili prisilna, redovito su slijedili konzumacija i sklapanje braka.

- Žena je morala pristati na brak jer bi je u suprotnom pratio zao glas i ne bi više imala šanse na bračnom tržištu, rekla je docentica dr. sc. Marija Mogorović Crljenko predstavljajući u punom Crvenom salonu pulskog Sajma knjige svoje novo stručno djelo "Druga strana braka: nasilje i ilegitimnost u (izvan)bračnim vezama na području porečke biskupije u prvoj polovici 17. stoljeća".

Opsežno, zahtjevno, ali i, kako se dalo zamijetiti iz njenog isijavajućeg nastupa, pasionirano istraživanje autorice (temeljeno na akribičnom proučavanju dosad slabo istraživanog gradiva Biskupskog arhiva u Poreču) trajalo je godinama. Time je produbila svoj bazični znanstveni interes za položaj žena u povijesti Istre, ovaj put za nasilje i nezakonitosti u bračnim; pa za nezakonite veze (konkubinati), kao i za otmice, bračne sporove i dozvole za vjenčanja od konca 16. stoljeća (1598.) do sredine 17 stoljeća (1666.).

Naime, prije šest godina ova je vrijedna rovinjsko-pulska povjesničarka objavila hvaljenu knjigu "Nepoznati svijet istarskih žena" koju je, kao i ovu novu knjigu, objavio isti zagrebački izdavač - Srednja Europa. Autorica, inače, spada u prvu generaciju studenata povijesti na pulskom sveučilištu, gdje je, uz povijest, na Filozofskom fakultetu diplomirala hrvatski jezik i književnost. Magistrirala je 2005., a 2010. doktorirala na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

- Nasilje u braku prije četiri stoljeća, kao i danas, bilo je od verbalnog vrijeđanja do mlaćenja i ekonomskog nasilja. U nezakonitim vezama često su zloupotrebljavane sluškinje, dok primjerice konkubinati s uglednim ženama nisu dolazili na zao glas, kazala je autorica.

Detaljnije je knjigu predstavio dr. Ivan Jurković, naglasivši da je "ovo djelo i svojim opsegom prvo takvo u hrvatskoj historiografiji koje je detaljno dotaklo fenomene poput otmica s čime se dosad bavila jedino etnografija". U ime izdavača autoricu je pohvalio Damir Agičić, kao i prisutni prof. dr. Jakov Jelinčić. Potonjem se Marija Mogorović Crljenko posebno zahvalila, kao i mentoru dr. Nevenu Budaku te donedavnom biskupu porečko-pulske biskupije mons. Ivanu Milovanu. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter