Žene u Hrvatskoj sve više puše

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Zaštitimo žene od duhanskog dima" glavna je poruka ovogodišnjeg Svjetskog dana nepušenja. U svijetu danas puši oko milijardu ljudi, od toga 20 posto žena. U Hrvatskoj vec sedam godina nisu radena istraživanja pa su tako posljednji poznati podaci iz 2003., prema kojima puši oko 34 posto muškaraca i oko 26 posto žena.

Hrvatska po broju pušacica nije najgora u Europi - ispred nje je desetak zemalja medu kojima su, primjerice, Njemacka i Nizozemska, no i kod nas se ocituje isti trend kao i drugdje - pušaca je sve manje, a sve više puše žene. Posebno je zabrinjavajuce, istaknuli su lijecnici da u Hrvatskoj puši sve više mladih djevojaka.

Anketa provedena medu srednjoškolcima prije tri godine pokazala je da u dobi od 15 do 16 godina puši 29 posto djecaka i 26 posto djevojaka. Ocite su razlike s obzirom na vrstu škole pa tako puši više djevojaka u strukovnim školama nego u gimnazijama.

Od posljedica pušenja u svijetu godišnje umire oko pet milijuna ljudi, od toga milijun i pol žena. Projekcije kažu da ce za 20 godina stanje biti još puno gore - pušenje ce godišnje ubirati oko osam milijuna žrtava, a medu njima ce biti dva i pol milijuna žena.


Podijeli: Facebook Twiter