Žene su uspjele unatoč "muškom svijetu"

U turističkom sektoru prevladava ženska populacija - Sandra Gobin (D. ŠTIFANIĆ)
U turističkom sektoru prevladava ženska populacija - Sandra Gobin (D. ŠTIFANIĆ)

Predrasude vele "žene su slabiji, nježniji spol". Statistike vele da su one češće nezaposlene i često se susreću s diskriminacijom na poslovnom planu. S jedne strane imaju manje plaće za isto radno mjesto, dok s druge strane rade pretežito "ženska zanimanja" poput čistačica, spremačica, blagajnica, u industriji tekstila - odnosno upravo ona koja su manje plaćena. Diskriminacija žena na hrvatskom tržištu rada očitija je kada se uzme u obzir podatak da su zaposlene žene bolje obrazovane od muškaraca.

U Istri ima svijetlih primjera jakih žena, uspješnih žena na čelnim funkcijama; od turizma, preko kulinarstva, do onih koje uspješno plivaju u poduzetničkim vodama.

Od prvih dana Sandra Gobin, članica uprave i direktorica sektora turizma pulske turističke agencije Uniline te dobitnica prošlogodišnje nagrade Hrvatske turističke zajednice "Čovjek - ključ uspjeha u turizmu u kategoriji organizatora putovanja", dio je tima jedne od najvećih hrvatskih agencija. Kako veli u turističkom poslovnom svijetu danas su žene, na sreću, u ravnopravnom položaju u odnosu na muške kolege.

- Štoviše, moglo bi se reći da u turističkom sektoru čak i prevladava ženska populacija, veli Gobin. Dodaje da osobno nikad nije imala problema u poslovnim odnosima - niti s poslovnim partnerima niti suradnicima u kompaniji u kojoj radi.

Kako navodi u prilog ženama može ići i činjenica da su zbog usklađivanja obiteljskih i majčinskih obaveza u kombinaciji s karijerom, bile primorane razviti jake organizacijske sposobnosti što je svakako dobra osobina u poslovnom svijetu.

Jedna od žena, koja je uspjela u takozvanom pretežito muškom okruženju, mlada je pulska poduzetnica Patrizia Milani, direktorica tvrtke Vibrobeton. Uz to, ona je i predsjednica Young BPW Pula, članica Udruge žene Europe - Donne d'Europa i ambasadorica poduzetništva Young Entrepreneurship, a uz sve stigne biti i predsjednica Biciklističkog Kluba Pula.

- Godinama smo se, kao članice Donne d'Europa, za Dan Žena nalazile na Kaštelu na granici sa ženama Slovenije i Italije, a ovo je prva godina bez granica, u svim oblicima, veli Milani. Dodaje da osobno smatra da je žena u Hrvatskoj jaka, snažna, ali da još uvijek ima prostora za napredak. Poručuje ženama "da budu uporne i hrabre u ostvarivanju svojih snova". (B. PETROVIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter