Žene sa 65 g. u mirovinu 2030.

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlada je popustila pod pritiskom sindikata i ublažila predložene izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju. Time je ženama rok prilagodbe za izjednacavanje godina odlaska u mirovinu produljen na 20 godina, a ne na deset, kako je predlagala Vlada.

Drugim rijecima, svake ce se godine ženama dobna granica za odlazak u mirovinu povecavati za tri mjeseca, a ne za šest, te ce one sa 65 godina u mirovinu morati u 2030. godini, a ne 2020.

Vlada je odustala i od povecanja penalizacije prijevremenih umirovljenja te postigla kompromis sa sindikatima, koji su tražili da temeljni kriterij za izracun mirovine bude duljina radnog staža. Tako ce muškarci sa 60 godina života i 40 godina radnog staža te žene s 55 godina života i 35 godina staža za prijevremeno umirovljenje biti kažnjeni kao i dosad, devet posto manjom mirovinom, a ne umanjenjem od 20,4 posto.

Smanjenje mirovine ce se stupnjevito povecavati na 20,4 posto ako se u mirovinu odlazi s manje staža. Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Silvano Hrelja smatra da osobe s 40 godina staža ne bi trebale uopce biti penalizirane.

"U mnogim europskim državama smatra se da je 40 godina staža dovoljan uvjet za odlazak u mirovinu, neovisno o tome koliko radnik ima godina", objašnjava Hrelja. Nadalje, istice, nižim mirovinskim primanjima ne bi se smjeli kažnjavati ni oni koji su protiv svoje volje otišli u mirovinu.

"Radnici koji su ostali bez posla i završili na Zavodu za zapošljavanje te su zatim prisilno morali otici u prijevremenu mirovinu ne smiju zbog toga biti kažnjeni", rekao je.

Predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijaševic najavio je da je s Vladom postignut dogovor da u roku od šest mjeseci uslijedi reforma mirovinskog sustava, u cemu ce osim sindikata i Vlade sudjelovati i umirovljenicke udruge i njihova stranka.

"Reforma ce se ticati dužnosnickih mirovina, mirovina saborskih zastupnika koje više nece biti povlaštene, vec ce se vratiti u utvrdene mirovinske okvire za ostale gradane. Riješit ce se problem osoba koje su samovoljno pristale na uplate u drugi mirovinski stup, a sada imaju manju mirovinu nego da su ostale samo u prvom stupu", veli Matijaševic.

Izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju, koje su nakon velikog pritiska javnosti upucene u redovnu proceduru, najvjerojatnije nece stupiti na snagu ove godine. U meduvremenu je šteta vec ucinjena.

Zbog prethodnih najava da ce izmjene biti donesene po hitnom postupku vec 1. listopada veliki je broj radnika požurio u mirovinu. Naime, umjesto uobicajenih 10.000 tisuca prijevremenih umirovljenika godišnje, ove godine svijet rada prije vremena je napustilo oko 25.000 osoba.


Podijeli: Facebook Twiter