Žene s invaliditetom trostruko više diskriminirane


Žene s invaliditetom trostruko su više diskriminirane od ostalih žena, a posebno teško žive u ruralnim sredinama u kojima ne postoji senzibilitet za njihove probleme, istaknuto je u na početku Prve konferencije žena s invaliditetom, čiji će sudionici tijekom dvodnevnog rada donijeti zaključke o položaju takvih žena i mogućnostima njegova poboljšanja.

Žene s invaliditetom svakodnevno su izložene trostrukoj diskriminaciji - kao žene, kao osobe s invaliditetom te nezaposlene ili nedovoljno educirane osobe, ustvrdila je pomoćnica ministrice socijalne politike i mladih Iva Prpić. U Hrvatskoj je ukupno oko 520 tisuća osoba s invaliditetom, a rješavanje njihovih problema znači i rješavanje problema društva u cjelini, poručila je.

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak upozorila je na izostanak istraživanja o položaju žena s invaliditetom u malim sredinama i problemima s kojima se tamo susreću. No, dodala je, očita je njihova podzastupljenost u političkom i javnom životu, a često su izložene i mobbingu i drugim vrstama diskriminacije na radnom mjestu. (H)
 


Podijeli: Facebook Twiter