Žene, ribe i jabuka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izložba "Op(scena) riba" Seada Gavranovica Galeta otvorena je u utorak u pulskoj slasticarnici Corso, a otvaranju je prethodio performans umjetnika.

Gavranovic je puzeci od zlatarnice David mukotrpno prešao cestu i Korzo voden direkcijama Davida ?inica. Na kraju puta naišao je na jabuku postavljenu na pod pored dviju dama - Tanje Pavlovic i Andree Bošnjak. Gavranovic je potom zagrizao jabuku i ponudio "griz" damama. Na samom kraju se razodjenuo i odradio ritualno "pranje". Performans je zatvorio rijecima nekadašnjeg boksackog prvaka Europe Marijana Beneša.

Na izložbi je Gavranovic predstavio svoje recentne radove živih boja u kojima dominiraju stilizirani likovi žena, muškaraca i riba, a u velikom se broju slika nalazi sam lik slikara. Odrubljene glave, demonski osmjesi, fatalne žene, zavodnice i vracare, putene situacije (katkad suptilne, a katkad namjerno eksplicitne) te ribe svih oblika preplavile su slasticarnicu Corso gdje je Gavranovic izložio cak 46 radova.

Lica pulskih glumica Gavranoviceva su velika inspiracija, no nisu samo glumice te koje su se našle na njegovim slikama. Ima tu i etericnih dama koje su cisti proizvod mašte i koje služe kao kontrapunkt licima iz stvarnosti.

Fikcija i stvarnost stapaju se u fantazmagoricnim prikazima koji kada ne zastrašuju onda otvaraju neke nove oniricne dimenzije. Apstraktnih elemenata ima u izobilju, no u ovom je ciklusu Gavranovic odlucio staviti naglasak na figurativni pristup magicnih kontura. Izložba u slasticarnici Corso ostaje otvorena do 15. srpnja. (B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter