Žene koje prestanu pušiti do 40. žive 9 godina dulje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Žene koje prestanu pušiti prije 40. godine života mogu se nadati da će živjeti devet godina dulje od onih koje nastavljaju pušiti, premda je očekivana životna dob u bivših pušačica ipak niža nego u onih koje nikada nisu pušile, po studiji objavljenoj u subotu.

Studijom, objavljenom u britanskom medicinskom časopisu Lancetu, obuhvaćeno je 1,2 milijuna Britanki koje su bile praćene između 1996. i 2011.

Žene u dobi od 50 do 65 godina odgovarale su na pitanja o načinu života i o njihovu zdravstvenom stanju u razmacima od tri godine. Dvadeset posto sudionica bile su pušačice, 28 posto bivše pušačice, a preostalih 52 posto nije nikada pušilo.

Rezultati su pokazali da pušačice u prosjeku žive 11 godina kraće od onih koje nikada nisu pušile, pri čemu je kod pušačica rizik od smrti prije 70. godine 24 posto veći, a kod nepušačica je 9 posto.

No britanski znanstvenici napose su htjeli utvrditi što se dogodilo sa ženama koje su prestale pušiti u različitim razdobljima života.

Tako su otkrili da prestankom pušenja prije 40. žene mogu dobiti još 9 godina života, pa i 10 ako prestanu prije 35.

"To ipak ne znači da žene slobodno mogu pušiti do 40. i onda prestati, jer još desetljećima imaju stopu smrtnosti veću od 20 posto nego one koje nikada nisu pušile", ističe se u studiji.

Prerana smrt kod pušačica uglavnom je povezana s rakom pluća i kroničnim plućnim bolestima te sa srčanožilnim bolestima.

Rizik od prerane smrti povećava se ovisno o broju popušenih cigareta na dan i o dobi kada žena počne pušiti, jer one koje počnu prije 15. najviše su izložene riziku, napose od raka pluća. Hina/AFP


Podijeli: Facebook Twiter