Žene Istre, identitet Istre

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pucko otvoreno ucilište "Augustin Vivoda" je Murticevu galeriju, hol Narodnog doma, otvorilo mladoj buzetskoj autorici, glumici i performerici Ivi ?ordevic, profesorici kroatistike i talijanistike, koja se sumještanima predstavila multimedijalnom izložbom "Neistražena".

Izložba obuhvaca fotografije te graficki, video i audiomaterijal koje je autorica prikupila tijekom projekta "Neistražena". Dijelom su to otisci starih fotografija na platnu, a vecinom fotografije projicirane na rublju. Sve prati arhaicna zvucna kulisa sa sekvencama osobnih sjecanja triju buzetskih žena: Marije Jakac, Valerije Marion i Milice Vivoda, koje zapravo sublimiraju neku vrst kolektivnog sjecanja svekolike ženske populacije u Istri, istaknula je otvarajuci izložbu ravnateljica Ucilišta Mirjana Pavletic.

Multidisciplinarnim pristupom se nastoji razotkriti, razumjeti i interpretirati prošlost istarskih žena u svoj svojoj kompleksnosti.

Graficko oblikovanje projekta potpisuje Bojan ?ordevic, a zvuk Velimir Todorovic.

Izložba nema za svoj iskljuciv cilj opisati ženu kao radnicu ili znanstvenicu, politicarku ili borca, pjesnikinju ili ljubavnicu, suprugu ili majku, vec ženu u pluralizmu svih svojih uloga te time upotpuniti znacenje sintagme identitet Istre.

Nakon otvorenja izložbe, Iva ?ordevic buzetskoj publici predstavila se i kao redateljica predstave "Mjesto na slici". Predstava je nastala u produkciji dramske radionice Srednje škole Buzet, a u njoj, u potrazi za svojim mjestom u vrtlogu života, glume i autorske tekstove potpisuju: Andrea Rašpolic, Sanja Ugrin, Roberta Stanic, Petra Vižintin, Virna Kisicek i Marin Horvat. Za zvucnu kulisu zadužena je Petra Ošo, a za vizualnu Sanda Jerman.


Podijeli: Facebook Twiter