Žene imaju kolekciju cipela koje ne nose

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nije samo Victoria Beckham ta koja ne može odoljeti novim, istodobno potpuno nepotrebnim cipelama. Gotovo svaka žena ima kolekciju cipela koje nikada nece osjetiti asfalt, sugerira novo istraživanje. Trecina pak žena kupila je cipele krive velicine samo zato što su im se svidale.

Naime, žene u Velikoj Britaniji, u prosjeku, posjeduju 20 pari cipela, a od toga je 11 skriveno u garderobi cekajuci pravu priliku da ih se obuje. Unatoc tomu što je više od polovice njihove obuce u ormaru, vecina ce žena i dalje njegovati svoju ovisnost o cipelama, kupujuci osam novih parova godišnje.

Gotovo trecina od 3.000 žena ispitanih u istraživanju koje je provela osiguravajuca kuca Co-operative Insurance priznala je da kupi cipele krive velicine samo zato što su im se svidjele. Prema rezultatima istraživanja, Britanke ce u prosjeku potrošiti 38 funti na novi par, odnosno godišnje ce potrošiti 288 funti na cipele. Ipak, deset posto anketiranih priznalo je da godišnje potroši na cipele više od 600 funti.



"Objašnjenje je jednostavno - cipela ce održati sva obecanja koja je dala i ispuniti ocekivanja", tvrdi Jo Hemmings, autorica knjige "Cipele i šoping".

"Par novih cipela može promijeniti izgled odjevne kombinacije, vizualno produljiti noge i uciniti nas višima i vitkijima. Možemo dobiti nekoliko kilograma, no cipele ce nam uvijek pristajati", pojašnjava Hemmings.

Polovica ispitanica kaže da ce kupiti cipele zbog nove odjece, više od trecine reklo ih je da kupuje cipele da se razvedri, a 10 posto njih kupovinu je objasnilo opsesijom cipelama. Lee Mooney, šef osiguravajuce kuce Co-operative Insurance, kaže da su ih rezultati ankete zapanjili.

"Fantasticno je racunati koliko bi zbirka cipela prosjecne žene mogla biti vrijedna", kaže Mooney. Prema rezultatima istraživanja, vecina žena nosit ce cipele tri godine prije nego što ih baci, iako više od petine žena ne može podnijeti bacanje omiljene obuce te je cak 21 posto žena priznalo da nikada ne baci stare cipele.


Podijeli: Facebook Twiter