Žene imaju 10% niže place i 23% niže penzije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Hrvatskoj još uvijek prevelik broj žena svojim ponašanjem podržava rodnu podijeljenost poslova i obaveza u obitelji, a uz to su i zaposlene i prakticki svojevoljno preuzimaju na sebe prevelik teret.

Iako Hrvatska ima Zakon o ravnopravnosti spolova i Zakon o suzbijanju diskriminacije, na našim je sudovima broj tužbi po ovoj osnovi zanemariv u odnosu na slucajeve koji se dogadaju u praksi.

Pohvalno je ipak što hrvatska Vlada radi na promociji prava proizašlih iz ovih zakona, za razliku od, primjerice, talijanske, koja je prije koju godinu ukinula neke od bitnih zakona o ravnopravnosti spolova i u javnosti plasirala sliku o Talijankama kao ženama koje ne zanimaju njihova prava i rodna jednakost, vec se samo žele bogato udati i lijepo izgledati.

Ovo su samo neke od cinjenica iznesenih u petak u Puli na prvom ovogodišnjem prekogranicnom skup udruge Žene Europe pod nazivom "Želimo moci raditi", uz sudjelovanje žena iz Hrvatske, Slovenije i Italije. Telefonom se prisutnima obratila i Debora Serracchiani, europarlamentarka iz Italije, s najnovijim vijestima iz Bruxellesa koje su izazvale veliki pljesak brojne publike.

- U cetvrtak je parlament donio odluku da Europska komisija mora poboljšati legislativu zemalja clanica u cilju izjednacavanja cijene rada za muškarce i žene buduci da je u zemljama EU-a u prosjeku placa muškaraca 16,4 posto veca od placa žena na istom radnom mjestu.

Posljednjih 40 godina pokazalo se da postojeci zakoni nisu efikasni, i to stoga što za poslodavce ne postoje nikakve sankcije, i to se mora promijeniti. Iako se Europa sada više bavi gospodarskom krizom, ne smije se prestati baviti položajem žena u društvu, rekla je Serracchiani.

U Hrvatskoj su, pak, unatoc postojecoj legislativi, podaci iz prakse još uvijek zabrinjavajuci.

- Puno je više nezaposlenih žena u odnosu na muškarce, one duže cekaju na zavodu za zapošljavanje, imaju oko 10 posto nižu placu i cak 23 posto nižu mirovinu od muškaraca, a najcešce su zaposlene na poslovima koji se u javnosti opisuju kao ženski.

Tako je u vodecim hrvatskim tvrtkama samo šest posto žena na rukovodecim pozicijama, neovisno o tome što na svakom fakultetu prevladavaju studentice, rekla je Snježana Vasiljevic s Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Istaknula je i cinjenicu da, bez obzira na to što je to zakonom zabranjeno, žene još uvijek otvoreno bivaju diskriminirane vec tijekom intervjua za posao kada ih se pita o bracnom stanju, djeci ili planiranju obitelji, dok se kod mnogih zaposlenih žena iskorištavaju njihove slabosti u odnosu na obitelj. (P. SOFTIC-MEHMEDOVIC)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE.


Podijeli: Facebook Twiter