Žene Europe predstavile tridesetak umjetnica Rovinju


Izložba "Lutajući kroz umjetnost i kreativnost žene" koja se odvija u sklopu europskog projekta "Espansion & Art Watching", nakon što je upriličena u Trstu, Rijeci i Pazinu, otvorena je u Multimedijalnom centru u Rovinju.

Riječ je o projektu udruge Žene Europe - Donne d'Europa koja okuplja predstavnice jedinica lokalne samouprave, ženskih udruga i nevladinih organizacija s područja Hrvatske, Slovenije i Italije, a osnovana je u ožujku 2011. u Bujama, s ciljem poboljšanja suradnje na području ženskih prava i njihove zaštite.

Na rovinjskom izdanju ove izložbe, predstavile su svoj rad i djelatnost Karmen Uljanić, koja se zalaže da se tradicija i istarska kultura ne zaborave, potom Aleksandra Golojka, pijanistica koja je odsvirala kratka djela iz opusa Dore Pejačević i Ivane Lang, Laura Bordon, poduzetnica, proizvođačica vina koja dio zarade od prodaje ekološkog vina daje u humanitarne svrhe. Barbara Grubissa je pročitala dio svog autorskog rada, a isto su učinile poduzetnica Astrid Brenko te Mirta Čok, umjetnica i predsjednica komisije za ravnopravnost spolova Trsta i provincije, Graziella Valeria Rota, umjetnica i performerica koja je u izvršnom odboru ovog projekta, a sebe i svoj rad predstavila je i umjetnica Ljiljana Simić.

- Riječ je o projektu koji obuhvaća pedesetak umjetnica iz raznih polja s ciljem širenja, odnosno ekspanzije, rekla je Ester Pacor, potpredsjednica međunarodne udruge Žene Europe.

Sve su sudionice redom naglasile kako je najvažniji dio ovih susreta zapravo dijalog koji stoga znači i slobodu. Komunikacijom se brišu sve granice i udaljenosti, a razgovarati, razmisliti i produbiti svoja iskustva oplemenjuju sve nas te šire pozitivan stav.

Uz govore i predstavljanje predstavljena su i djela tridesetak umjetnica koja se mogu razgledati do 7. studenoga. Riječ je o slikarstvu, umjetničkim instalacijama, urezima, fotografiji i drugim vidovima umjetničkog izražavanja. (Napisala i snimila Mihaela MEDIĆ) 


Podijeli: Facebook Twiter