Žene bolje suosjecaju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Otkriveno je da su žene bolje od muškaraca u procjeni izraza lica te emocija vezanih uz njih. Vec odavno se smatralo da žene bolje suosjecaju, a sada je to i znanstveno potvrdeno.

Istraživanje je provedeno tako da su 23 muškarca i 23 žene promatrali glumce koji su mijenjali izraz lica. Ispitanici su trebali identificirati njihove emocije, a pokazalo se da žene djelomicno znaju razlikovati strah i osjecaj gadenja.

Znanstvenici isticu da istraživanje nije bilo namijenjeno natjecanju muškaraca i žena nego razumijevanju razlika medu spolovima te otkrivanju mogucih mentalnih bolesti povezanih uz spol.

"Vidljivo je da emocije drugacije utjecu na žene. Dobar primjer za to je autizam od kojega uglavnom obolijevaju muškarci. Jedna od karakteristika te bolesti je nesposobnost prepoznavanja osjecaja", potvrdio je voditelj istraživanja Olivier Collignon, profesor na Sveucilištu u Montrealu. Znanstvenici smatraju da se razlog boljeg suosjecanja žena krije u izvornoj ulozi spola kojemu je urodeno da se brine za druge.


Podijeli: Facebook Twiter