Žene bolje parkiraju od muškaraca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vecina muških vozaca to nikada nece prihvatiti, a vjerojatno ce biti i žena koje ce biti sumnjicave, ali nova studija utvrdila je da su žene zapravo bolje u parkiranju nego muškarci.

Premda im treba više vremena da obave tu radnju, bolje su u pronalaženju slobodnih mjesta i centralnije pozicioniraju aute nego muškarci, piše The Independent.

Istraživanje je provedeno na 2.500 vozaca, a strucnjaci su ocjenjivali razlicite elemente njihova umijeca parkiranja i zbroj bodova donosio je maksimalnih 20. Žene su u prosjeku osvojile 13,4 boda, a muškarci 12,3.

Takav ishod nisu ocekivale ni vozacice, jer samo 18 posto njih je prije izlaska na test smatralo da bolje parkiraju od muškaraca.

Prva ocjenjivana vještina bila je sposobnost pronalaženja slobodnih mjesta. Pokazalo se da nestrpljivi muškarci cesto propuštaju moguca mjesta jer voze prebrzo kroz parkiralište. Ženski stil je sporiji, što znaci da bolje uocavaju je li neko mjesto prazno ili neki vozac upravo napušta parking.

Sljedeca disciplina bila je parkiranje. Oko 39 posto žena odabralo je parkiranje unatrag (što je svakako najbolji nacin), za razliku od 28 posto muškaraca. Muškarci manje teže savršenstvu - svega 29 posto je popravljalo poziciju automobila nakon što su se parkirali, za razliku od 56 posto žena. Rezultat je to da su automobili žena bili u znatno vecem broju slucajeva parkirani na središnjoj poziciji.

Ipak, muškarci su brži. Vozacice su parkirale prosjecnu 21 sekundu, dok je vozacima trebalo 16 sekundi. Ako temeljem tog rezultata racunamo koliko vremena u životu provedemo parkirajuci, utvrdit cemo da muškarci parkiraju 9, a žene 12 dana.

Takoder, studija je pokazala da se muškarci vole praviti važni kada voze žene: cesto se guraju u usko parkirno mjesto, cak i kada je u blizini vece i prostranije.

Ako naši vozaci ne mogu prihvatiti te rezultate, uvijek se mogu tješiti time da je istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji.


Podijeli: Facebook Twiter