Žene boga vina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vrlo svecano bilo je u Zajednici Talijana Novigrad, gdje je predstavljen kalendar za 2011. «Žene boga vina/Le donne di Bacco» u kojem su fotografije žena, sestra i djevojaka vinara s Bujštine. Ideja je to koju su pokrenuli Cristina Fattori i talijanski fotograf Umberto Pellizon, poznat po svojoj foto-monografiji u kojoj su predstavljeni istarski vinari i maslinari.

Znacajka ovog kalendara, tiskanog u 2.000 primjeraka, je to što ce sav prihod od prodaje biti doniran Centru za socijalnu skrb Buje za pomoc mnogim potrebitim žiteljima ovog podrucja. Cijena kalendara je 30 kuna, a moci ce se kupiti u ZT-u, po božicnim sajmovima koji ce se uskoro prirediti po Bujštini i na kioscima Glasa Istre. Dio ce otkupiti vinari i lokalne tvrtke.



Svaki mjesec u iducoj godini krasit ce žene koje su takoder zaslužne za odlicna vina njihovih supružnika i brace - Antonija Kraljevica (Cuj) iz Farnažina kod Umaga, Antonella Kozlovic iz Momjana, Ketty Visintin (Veralda) iz Brtonigle, Rafaela Celega iz Buja, Valentina Ivancic iz Novigrada, Livia Visintin iz Livada, Tinka i Rozana Prelac iz Momjana, Katerina Palcic iz Dajle, Dorjana Basaneže iz Livada, Vesna Cattunar iz brtoniške Nove Vasi, Martina Clai iz Bijelih Zemlja kod Grožnjana i trojka Ravalico – Sandra, Svjetlana i Nelma iz Nove Vasi kod Brtonigle.

Organizatori su podsjetili da je inicijativa za kalendar nastala sasvim slucajno proteklog travnja na prezentaciji video spota i pjesme «Dignimo caše/Ancora un brindisi» koje je bujski pjevac Goran Griff snimio s 23 lokalna vinara. Tada je pala ideja da bi njihove žene mogle pozirati za kalendar kako bi dokazale da su za dobru bocu vina zaslužne i one, pojasnila je Fattori, dodavši da je Pellizon odmah to prihvatio.

Centar za socijalnu skrb odabrali su zato što je tijekom godina pomogao više od tisucu potrebitih obitelji na Bujštini, a takvih i dalje, nažalost, ima sve više. Tko želi dodatno pomoci podsjetili su da je žiro-racun te ustanove 239001-1100026147.



Nakon službenog predstavljanja kalendara, žene boga vina su prezentirale svoja obiteljska vina, pa je vecer nastavljena uz degustaciju raznih sorti i kolace.

Kalendar je tiskan zahvaljujuci novigradskom ZT-u, istarskoj podružnici svjetske udruge Slow Food i drugim donatorima. Svoj doprinos dala je tiskara Grafika Walter iz Umaga, a osim lijepim gospodama koje ce svojim osmijesima praviti društvo svim kupcima kalendara tijekom cijele 2011., posebna je zahvala upucena Pellizonu koji je fotografije snimio besplatno.


Podijeli: Facebook Twiter