Žena u istarskim freskama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kreativna kuca u Vodnjanu predstavila je medunarodni projekt "Žena u istarskim freskama" Istre Lazaric Toner na kojem su izlagale umjetnice koje su likovnim jezikom prikazale freske koje su vidjele u Istri.

Radi se o medunarodnoj suradnji umjetnika iz Istre i Velike Britanije, a voditeljica Kreativne kuce Roberta Weismann Nagy napominje da se ocekuje nastavak suradnje kroz gostovanja u Engleskoj.

Na otvaranju je bila Adrien von Runic, profesorica flaute, koja je premijerno izvela djelo "Ulpirra" autora Rossa Edwardsa, a snimak te izvedbe kao i otvorenje izložbe dostupni su i na YouTubeu.

U opisu projekta navodi se da je tema žene u istarskim freskama umnogome specificna ovom podneblju. Istra posjeduje izuzetno velik broj fresaka koje se mogu vidjeti u mnogobrojnim kapelicama. Freske potjecu iz ranog srednjeg vijeka, prikazane su u raznim stilovima i vizualno opisuju prizore iz života biblijskih likova. Narocito je interesantan prikaz svakodnevnog života obicnih ljudi. Tu se narocito isticu likovi žena, kako biblijskih tako i drugih", piše u opisu koncepta.

Istra Lazaric Toner, organizatorica ovog projekta, predstavila se s kombiniranom tehnikom fuziranog stakla i metala, nakitom od mljevenog stakla te slikama u stilu freski. Milena Vladisavljevic izložila je ulje na platnu, dok je Susan Meyerhoff Sharples izložila cetiri rada u tekstilu. Roberta Weissman Nagy predstavila se odljevom vlastitih ruku u olovu, a Jan Ejsymonttod za izložbu je pripremila akril na platnu. (B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter