Žena preminula pred zaključanim vratima Hitne

Vrata Hitne pomoći u Umagu bila su zaključana
Vrata Hitne pomoći u Umagu bila su zaključana

Nesretna žena iz sela Jeci kod Petrovije, 74-godišnja Margarita Klaj, u petak navečer oko 19.30 sati preminula je na podu ispred zaključanih vrata umaške Hitne pomoći. Nije bilo liječnika ni medicinskih sestara jer su bili na intervencijama, a njezin sin Đani Klaj trčao je po Domu zdravlja tražeći pomoć - od bilo koga.

To nije prva žrtva reorganizacije Hitne pomoći, jer je prije nešto više od godinu i pol upravo u Umagu preminula žena iz sličnih razloga, i to netom nakon što je na snagu stupio neprimjereni i loše skrojen novi sustav HMP-a.

- Majci je bilo loše, a pogoršalo se oko 18.30 sati kada smo odlučili nazvati Hitnu pomoć. Rečeno nam je da su ekipe na terenu pa da čekamo, a onda da sami dovezemo majku na umašku hitnu. Majka je bila teško pokretna, ali ipak smo je nakon svih peripetija, čekanja i telefoniranja odvezli, nadajući se da ćemo ondje konačno naći spas. Došavši na Hitnu, naišli smo na sva vrata zaključana. Otrčao sam na gornji kat Doma zdravlja, ali nikoga nigdje nije bilo, ispričao je Đani Klaj.

Zatim je išao u stacionar i našao dvije sestre, a kasnije je stigao i mladi liječnik iz turističke ambulante. Majku su izvadili iz auta, polegli na pod i krenuli s reanimacijom.

- Svi smo je zajedno pokušali oživiti, a onda je nakon 20-ak minuta stigla ekipa Hitne pomoći s terena, izvadila svoju aparaturu i preuzela reanimiranje. Nadali smo da će je spasiti, ali nisu uspjeli, ispričao je Klaj te je istaknuo da su liječnici i sestre dali sve od sebe.

- Ako sistem tako funkcionira, onda je stvarno žalosno. U našem slučaju minute su bile bitne. Ovo se može desiti i puno mlađima. Što bi bilo da se dijete udarilo u glavu ili porezalo - moglo bi tamo iskrvariti čekajući! Zaista smo bespomoćni, iznio je Klaj. (Napisala i snimila Tanja KOCIJANČIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter