Žena Europe - Jasmina Prpić, odvjetnica bez granica

Jasmina Prpić, dobitnica nagrade Žena Europe
Jasmina Prpić, dobitnica nagrade Žena Europe

U vrijeme kada je obaviještena o iznimnoj časti - da je u Njemačkoj izabrana za Ženu Europe - Jasmina Prpić (58), priznata i angažirana stručnjakinja za prava žena, pravnica, nekada sutkinja i odvjetnica u Banjoj Luci, konobarica, čistačica, sudski tumač, donedavno i studentica postdiplomskog studija u Njemačkoj, supruga i majka, odmarala se u Istri, u Novigradu, pa smo se našli i porazgovarali s njome.

Godine 1992., na početku rata koji je vodio raspadu Jugoslavije, suprug i ona izbjegli su u Njemačku.

- Radila sam u početku kao čistačica i konobarica. Nismo željeli tražiti socijalnu pomoć od države. Napustila sam sve: odrekla se sudačke funkcije, zatvorila odvjetničku praksu i počela ispočetka, veli ona.

Kratko po okončanju izbjegličkog puta saznala je za masovna silovanja u Bosni i Hercegovini. Pred Internacionalnim sudom za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji (ICTY), sa sjedištem u Den Haagu, počeo je prvi proces u kojem je silovanje definirano kao ratni zločin protiv čovječnosti i prvi put je jedan internacionalni sud donio presudu zbog počinjenog seksualnog zločina.

- Za vrijeme mog trogodišnjeg rada za organizaciju Medica mondiale iz Njemačke do očaja me je dovela velika patnja žena na Kosovu. Posebno me zaboljela činjenica da su žene koje su silovane ili seksualno zlostavljane nerijetko poslije bivale odbačene od vlastite obitelji te prezrene u društvu.

Shvatila sam da u Europi manjka organizacija koja bi promovirala UN-ovu konvenciju o uklanjanju svih oblika diskriminacije žena. Zajedno s još 11 kolegica iz niza zemalja, u Njemačkoj sam 2007. godine osnovala Odvjetnice bez granica te nastojimo pomoći svima kojima je pomoć potrebna. Uskoro namjeravamo osnovati i grupe u inozemstvu, među ostalim i u Hrvatskoj.

Ovdje pak dolazim jer su u Novigradu moji roditelji našli utočiste nakon progona iz Banje Luke. U srcu starog grada kupili smo mali stan gdje smo ih smjestili. Otac je umro iste te 1995. i sahranjen je u Novigradu, majka Biba još ondje živi, i njeguje jedan od najljepših vrtova u Novigradu. Tu smo se svih ovih godina odmarali i zajedno s našim kćerkama Anom i Teom skupljali snagu za naporne, posebno prve poratne godine izbjeglištva u Njemačkoj. Ove je godine ovdje prve korake napravila naša unučica Ena McCann Prpić, koja s roditeljima živi u Irskoj, ispričala nam je Jasmina Prpić.

Gala dodjela nagrade Žena Europe održat će se 19. rujna u Münchenu, u Palači pravde, a uručit će joj je Gudrun Schmidt-Kaerner, predsjednica te organizacije. Jasmina Prpić dvadeseta je dobitnica ovog priznanja. (V. MEDVEDEC; snimila J. PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter