"Zemuncima" potvrđeno 40 godina zatvora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pripadnicima kriminalne skupine "zemunski klan" Milošu Simoviću i Sretku Kaliniću Specijalni sud u Beogradu potvrdio je u četvrtak prijašnju pravomoćnu presudu na po 40 godina zbog ubojstava, otmica i niza drugih kaznenih djela na koja su bili osuđeni u vrijeme bijega nakon atentata na srbijanskog premijera Zorana Đinđića.

Simović i Kalinić iskoristili su zakonsko pravo za ponavljanje postupka, jer im je suđeno u odsutnosti. Kalinić i Simović bili su u bijegu sedam i pol godina, a uhićeni su u lipnju 2010. godine u Hrvatskoj nakon međusobnog obračuna u kojem je Simović ranio Kalinića.

Kalinić je, među ostalim, priznao ubojstvo srbijanskog kriminalca Cvetka Simića u Zagrebu, čije je tijelo nakon likvidacije isjekao i ostavio na obali pored Jaruna. 

Simović i Kalinić zajedno su sudjelovali u dokazanih devet ubojstava i dvije otmice. Žalbeni sud nedavno im je potvrdio presudu kojom su ranije osuđeni na po 30 godina zatvora zbog sudjelovanja u ubojstvu premijera Zorana Đinđića.

Simović se u noći između 9. i 10. lipnja 2010. godine predao graničnoj policiji Srbije iza prijelaza Batrovci s Hrvatskom, dva dana nakon što je u Zagrebu teško ranio Kalinića, s kojim se skrivao više od sedam godina.

Iz Srbije su pobjegli nakon atentata na premijera Zorana Đinđića 12. ožujka 2003. godine.

Kalinić je 8. lipnja 2010. godine uhićen u Hrvatskoj, a 25. kolovoza izručen je Srbiji i, budući ima dvojno državljanstvo, bio je prvi hrvatski državljanin koji je izručen po Sporazumu o uzajamnom izručenju vlastitih državljana koji su ranije potpisali Beograd i Zagreb.

Protiv Kalinića i Simovića u tijeku je još jedan postupak, a optuženi su, zajedno s članovima zemunskog kriminalnog klana Lukom Bojovićem i Vladimirom Milisavljevićem zvanim Vlada Budala, za tri ubojstva i dva pokušaja ubojstva.

Bojović i Milosavljević uhićeni su u veljači u Španjolskoj i u tijeku je postupak za njihovo izručenje Srbiji. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter