Zemljište na Marleri prodano za 33 eura po kvadratu

Ilustracija (D. MILJEVIĆ)
Ilustracija (D. MILJEVIĆ)

Gotovo 35 tisuća četvornih metara atraktivnog zemljišta uz samo more na Marleri, na kojem bi se, između ostalog, trebao graditi hotel i golf kuća, Općina Ližnjan prodala je za 33, odnosno 20 eura po kvadratu. Naime, dio zemljišta na kojem će se graditi objekti investitor je platio više od 30 eura, a jeftiniji i ujedno manji dio odnosi se na zemljište na kojem će biti igralište.

Tu je nagodbu Općine s tvrtkom Marlera golf LD sklopila 16. siječnja, što su prethodno amenovali vijećnici IDS-a i SDP-a, dok su Hrvatski laburisti - stranka rada i HDZ bili protiv. Na tu su nam prodaju skrenuli pažnju upravo laburisti, koji kažu da su to učinili nakon objavljenog članka u Glasu Istre o tome da je investitor u Ministarstvu turizma nedavno najavio prodaju projekta za cijenu koju su naši izvori u Ministarstvu procijenili izuzetno visokom i nerealnom.

Za laburiste je, pak, cijena po kojoj je Općina prodala zemljište smiješno niska jer se navodi da će se upravo na tim parcelama graditi hotel i golf kuća. Smatraju da je prije riječ o poklonu nego o prodaji. "Zemljište se moglo dati u koncesiju ili predložiti suvlasnički odnos, nikako ne prodati", ističe Mario Radešić.

Ližnjanski načelnik Srećko Ševerlica smatra, pak, da je cijena po kojoj je Općina prodala zemljište prihvatljiva. "Mogli smo tražiti i 60 eura, ali toliko ne bismo dobili", kaže. Tvrdi da je cijenu od 33 eura odredila Vlada. Kasnije je na naše pitanje tko je procijenio vrijednost zemlje rekao da je to učinio vještak, a kad smo ga upitali da nam otkrije njegov identitet, kazao je da ne zna, da bi morao "tražiti po spisu". No, pitanje je i odakle onda cijena od 20 eura, po koliko su prodali četvorni metar na dvije manje parcele, ukupne veličine oko 6.700 kvadrata.

Priznao je, što uostalom piše u zaključku koje je prihvatilo Općinsko vijeće o prodaji zemljišta, da će se na sad već bivšim općinskim parcelama graditi hotel i golf kuća. Ni u tome ne vidi ništa sporno jer kaže da je to sve u svrhu izgradnje golf igrališta. Tvrdi da se zemljište ne može preprodavati u druge svrhe, već samo za namjenu golfa. Zato smatra da nije riječ ni o kakvim špekulativnim radnjama, bez obzira na to što investitor, prema našim izvorima, projekt skupo prodaje.

Od cijelog je tog posla, dakle od prodaje više od tri hektara zemlje uz more, Općina utržila tek nešto više od milijun eura. (Bojan ŽIŽOVIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter