Zemljišne zavrzlame oko škole u Rovinjskom Selu

Zgrada škole u Rovinjskom Selu (A. POKRAJAC)
Zgrada škole u Rovinjskom Selu (A. POKRAJAC)

Zbog porasta broja stanovnika s nekadašnjih 600 na gotovo 1.300, zgrada škole u Rovinjskom Selu je postala pretijesna. Donji dio škole koristi područno odjeljenje Dječjeg vrtića Neven, a gornji Osnovne škole Jurje Dobrile. U dvije grupe u vrtiću smješteno je 47 mališana, dok prva četiri razreda osnovne škole u smjenama pohađa 43 učenika. U prvi razred ove će godine upisati 12 djece.

Proširenjem vrtića obje su ustanove izgubile prostor za tjelesni. Budući da se u Rovinjskom Selu povećava broj djece, u Gradu Rovinju, koji je vlasnik škole, pripremaju njenu dogradnju. No, naišli su na pomalo bizarnu prepreku - škola se nalazi na privatnom zemljištu!

Parcela ispod gradilišta s oznakom 226 je u katastru upisana kao vlasništvo OŠ Jurja Dobrile. No, parcela ima i prekriženi broj 952/7, prema kojem u zemljišnim knjigama pripada Guerinu Šturmanu.

Šturmana su već pozivali u gradsku upravu, a on pak kaže da i sam nije bio siguran da je vlasnik sporne parcele od 2.240 četvornih metara. Njegov mu je pokojni otac govorio da mu talijanske vlasti prilikom izgradnje škole nisu platile parcelu. Njemu je to bilo pomalo čudno, ali se sada uvjerio da mu je otac bio u pravu.

- Kada su me obavijestili da bih mogao biti vlasnik parcele mislio sam da ćemo se brzo dogovoriti. Bio sam raspoložen za sve opcije, pa i zamjenu građevinskog terena. Budući da imamo kuću, a već sam u godinama, vjerojatno ću ipak tražiti isplatu, kaže nam Šturman, koji ove godine navršava 78. godinu života.

Provjerom zemljišnih knjiga preko e-izvatka utvrdili smo da je vlasnik sporne parcele zaista Šturman, dok posjedovni list glasi na Osnovnu školu Jurja Dobrile. Na susjednoj parceli je sličan problem, samo u drugom obliku. Prema gruntovnici ovdje je vlasnik Grad Rovinj, dok posjedovni list glasi na jednog građanina iz Rovinjskog Sela. U slučaju da se, kako se planira, Grad odluči na izgradnju vrtića na ovoj parceli, morat će se riješiti i ta zavrzlama. (Aldo POKRAJAC)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter