Zemlji je rođendan, moramo je čuvati!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više od 500 mališana iz privatnih dječjih vrtića, sa svojim odgojiteljima, okupili su se danas na centralnom platou Šijanske šume kako bi zajednički proslavili Dan planeta Zemlje, a koji se obilježava 22. travnja, koji se slavi još od 1970. godine.

- Ovo je treći put da se zajednički okupljamo i nikada nas nije bilo ovoliko, rekla nam je Sabina Vidos, predsjednica Udruge, dodajući da u manifestaciji sudjeluje čak 17 privatnih vrtića s područja Puljštine odnosno preko 500 djece sa svojim odgojiteljima. Na upit koliko djece pohađa privatne vrtiće Vidos navodi kako vrtiće sa subvencijom Grada Pule pohađa 690 mališana, no još 200-tinjak ima subvencije okolnih općina, koje gravitiraju "rubnim" vrtićima poput Medulina, Ližnjana, Marčane. 

Uz zajedničko poludnevno druženje mališana, tete su za njih pripremile i izložbu dječjih radova odnosno makete Zemlje kako ju mališani sami vide, edukativne radionice na temu očuvanje prirode te pješačenje Stazom "Mali princ" uz pratnju vodiča iz Nature Histrice koji je mališane upoznao s biljnim i životinjskim svijetom ove zaštićene park-šume. U šumi su klinci i ručali, a u vrtić se vratili tek na spavanje. Sve je vrtiće Natura Histrica darivala i svojom novom knjigom "Zaštićene prirodne vrijednosti Istarske županije". Kako im se sviđa provesti dan u prirodi i što su to uopće slavili upitali smo i curice Emu, Hanu i Meri. Kako su nam rekle, u prirodi im je uvijek lijepo, posebno kada je "lij

po sunce". -Danas je dan naše zemlje. Zemlji je rođendan i mi ju moramo čuvati i voljeti, kazala nam je Meri. (B. PETROVIĆ/SNIMIO D. MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter